divendres, de març 10, 2006

Subnormals... no hi ha altra paraula

Tweet

M'estava pensant molt sobre que fer el primer post d'aquest blog d'opinió fallera, però només escoltar la notícia per la ràdio i ara en la prensa no ho he dubtat. Notícia publicada en el diari Levante en la seua edició digital:

Unos desconocidos arrojaron la pasada madrugada material inflamable que provocó un incendio y destruyó cuatro figuras del remate de la falla de la Plaza del Ayuntamiento, que es financiada por el propio consistorio, según informaron fuentes policiales.


Primera anàlisi: Beneïda l'hora en què la policia agafe a estos subnormals i els pose a disposició judicial quan abans millor. Eixa gent és un perill no només per a les falles... perquè igual que cremen una part d'un remat cremen a una persona a l'estil del cas del captaire de caixer en Barcelona.

Segona anàlisi: Llegint en la pàgina del diari gratuït 20 minutos em trobe amb un comentari que parla per si sol d'un rebuig amagat cap al món de les falles en la població "no-fallera" o "no-amant-de-les-falles":

pero, a ver, no tenian que quemarla igualmente? y lo que es de verguenza es que todavia se hagan fallas, con un derroche bestial de dinero, luego no tienen presupuesto para cosas más importantes, solo para hacer figuras para quemar, muy absurdo...


La justificació d'un acte de vandalisme pel simple fet de que s'han de cremar és d'una ximpleria fascinant... Per eixa mateixa regla de tres... es podria utilitzar el següent argument: "han matat a una persona, però que més té... si total havia de morir..." o no? Per descomptat que no.

Aquest comentari reflecteix un Típic tòpic fastigós de les falles, que per si sol i amb una anàlisi tan oportunista com demagògic no val més que la merda que s'acumula a un pal de galliner. I ho dic així de clar perquè ho crec així.

Compartisc el concepte de que les falles són un abús en molts aspectes i un malbaratament de diners en moltes ocasions, però sota eixe concepte de malbaratament es poden incloure molts aspectes de la vida diària que són un desperdici de recursos sense cap sentit aparent... i les Falles, vulguem o no, són al seu origen una manifestació de cultura popular, i com a tal, s'ha de mantindre perquè és un tret característic de la cultura del País Valencià. Açò no justifica, ni ho vol fer, els excesos que es cometen amb l'excusa de que són Falles. Cal obrir un periode de reflexió per arribar a un procés normalitzador que convertisca aquesta festa única en el món en una festa sostenible i que es base en el respecte a tot el món.

M'haguera agradat tractar altre tema com he dit al principi, però vulguem o no, les Falles 2006 ja estan d'alguna manera marcades... marcades pel vandalisme sense sentit d'alguns que en lloc de cervell tenen un buit considerable a l'interior del crani

Vos deixe l'enllaç a la notícia completa

Notícia completa

4 comentaris:

gonzy / gonsalet ha dit...

... + clar aigua

calbotet ha dit...

Xe Xe Xe, que cremen cotxes, serres al pais això no passa res, però alerta en cremar un ninot de cartró (que hem pagat entre tots i que es facilment reconstruible) que ve la fallera major (si rita si) i posa el crit en el cel. En fi que en 5 dies hi haurà falla nova i faltaran 50 anys per tindre serra nova, i aci com si no hagues passat res, xe, xe, xe...

gonzy / gonsalet ha dit...

A exvalencians.com s'ha publicat un article que reflexiona sobre les falles. Es titula "Les falles: llengua i humor".

http://www.exvalencians.com/articles/article.php?article=72

Qui estiga interessat pot passar-se a llegir-lo i vore amb quines coses està o no d'acord.

Javi ha dit...

Per a calbotet (curiós nick...). Mai s'ha dit en aquest post que els incendis siguen menys importants que les Falles. Ni s'ha sit ni es dirà. Només es valora un fet de vandalisme repugnant.

Resulta que aquest blog parla de Falles i no de medi ambient, però ja posats ho diré: odie i condemne qualsevol atac al medi ambient per part de bojos piromans o especuladors amb ganes de fer negoci del bosc amb igual si no més força que l'acte de vandalisme de la Pl. de l'Ajuntament.

De totes maneres tornant a l'assumpte del vandalisme faller, ja no és allò que representa l'acte, si no el menyspreu a un treball d'un equip de persones durant tot un any. Què pensaries calbotet si el dies abans del dia de Sant Antoni anara un individu i cremara la foguera de Canals abans d'hora? Et semblaria lògic tirar el treball i la il·lusió de gent que ha treballat per fer una festa popular? Veritat que no?

El problema que radica de fons en la teua opinió és un odi furibund a tot allò que signifique Falles per, segons la teua opinió, la ideologia política de la majoria de la festa.

Per a què canvies d'idea et remetre a vàries comissions, artistes, catedràtics, periodistes... que són d'una ideologia progressista i que lluiten per la unitat de la llengua i valors diferents d'una festa com les Falles. Et nomenaré uns quants casos, encara que podria fer-ne una llista prou més ampla. Si de veritat creus en la llibertat d'expressió i no enquadres tot amb prejudicis, faràs per informar-te i comprovar que hi ha "una altra festa fallera" de pensament diferent al qual encaselles tu:

Associació Cultural Falla Na Jordana
Associació Cultural Falla Arrancapins
Associació Cultural Falla Pl. Patriarca
Associació Cultural Falla Palleter-Erudit Orellana
Associació d'Estudis Fallers
Revistes Pensat i Fet, Marxa Popular Fallera i Revista d'Estudis Fallers.
Portal web monfaller.com
Fet d'Encàrrec
Ximo Esteve
Alfredo Ruiz
Manolo Martin (pare, mort aquest any)
Manolo Martin jr.
Daniel Jiménez Zafrilla
Víctor Valero
Fernando Morales (Nandet)
Gil-Manuel Hernàndez
Josep Lluís Marin
Lluís Mesa
Ortifus
...

I un llarg etcétera. Per favor, investiga, busca per Internet o si vols pregunta'm, però no deixes que la teua única visió de la festa t' impedisca veure altres tendències que treballen per aconseguir una festa Fallera diferent.