dimecres, d’abril 05, 2006

I Congrés Internacional d'Enginy i Gràcia

Tweet


Fa uns dies em vaig enterar en Al Foc de la celebració del I Congrés Internacional d'Enginy i Gràcia. Li pegue una ullada al programa i veig que hi haurà diversos actes que tenen bona pinta. "No puc faltar, he d'estar allí" vaig pensar. Dit i fet.

El cartell de hui anunciava un col·loqui amb el següent títol: "El ayer y el hoy del ingenio y la gracia" i com a convidats Salvador Debon, Vicent Luna, Pepet i José Latorre.

L'acte comença amb la introducció del moderador Manuel A. Zarapico sobre l'enginy, la gràcia i l'art. A continuació els convidats contesten i dialoguen sobre els punts de reflexió que surten a la taula. Salvador Debon parla pels colzes sobre anècdotes de la seua època com a artista, i aclapara la conversa deixant poc de temps per al pobre Vicent Luna, qui recorda també històries que li succeiren quan va plantar en la Plaça de l'Ajuntament. El públic ovaciona als convidats i, gaudeix d'una conversa amb numeroses riallades com a conseqüència dels graciosos comentaris de Pepet, Debon i Luna. José Latorre posa sempre els punts d'anàlisi més seriosa, però el públic es nota que vol escoltar als mestres veterans. Demostren la seua experiència en tots els temes que es plantegen en la taula. Al costat de figures com estes, la insignificància de qui escriu aquestes línies al món faller es fa prou notable. Qui poguera estar al seu nivell en la història de les Falles.

La conversa deriva cap a temes d'actualitat fallera, en detriment del tema del col·loqui. Però no importa. Només el fet de poder escoltar els testimonis de grans mestres de l'art efímer parlant sobre història de les Falles ja és un luxe asiàtic que cal assaborir en algun moment de la vida fallera. Llàstima que haja d'abandonar el salo de conferències enmig de les preguntes del públic. En tenia algunes preparades que hauran d'esperar a un altre moment... Llàstima...

Demà (realment hui dins d'unes hores) toca: "La creación plástica con ingenio y gracia" amb Almela, Fornés, Rojas, J.J. Garcia i el gran M. Santaeulàlia. Promet

Reportatge i fotos de l'acte [www.ingeniigracia.com]

Cap comentari: