dimecres, d’abril 19, 2006

Valoració Global amb Especial Enginy i Gràcia

Tweet


Una vegada passat un temps considerable crec que cal valorar fredament el I Congrés Internacional d'Enginy i Gràcia i no amb la panxa plena del bon platet d'arròs al forn de fa una setmaneta llarga.

En primer lloc, qualsevol proposta, suggerència, debat, fòrum o semblant que tracte de donar aire fresquet al món faller és digne d'elogiar i per això des d'aquestes humils línies cal felicitar als organitzadors d'aquest esdeveniment.

Ara bé, cal millorar de manera considerable el plantejament del Congrés. Per què dic açò? Molt senzill: un consolador, un jurat, una falla de secció especial no poden monopolitzar unes xerrades destinades a tractar uns motius com l' Enginy i la Gràcia. No pot ser que quan es vol plantejar una alternativa, una nova veu, una nova opinió s'ofeguen davant dels mateixos refregits temàtics d'anys i anys. I aquesta nova alternativa no me la invente jo, sinó llegiu:

Es una federación por la fiesta, por el ingenio y la gracia más allá del dinero. No es una federación que reclame nada en exclusiva. Es una federación a favor de la pluralidad. A favor de que hay tantas formas de hacer la fiesta como fallas en la ciudad.

Queremos ser una voz más. Y que pueda ser escuchada. Eso es todo. Porque no somos ricos, pero tenemos ideas.

Ara un apuntet pràctic per a la dinàmica de les xerrades. Si volem crear un debat és necessari enfrontar dues opinions, dues visions. Exemple il·lustratiu: tercera xerrada, això semblava un mar de cortesia... per què? perquè tots els convidats si fa no fa opinaven igual. I si a això li afegim una moderació del col·loqui que no introdueix temes i no aporta dinamisme al mateix doncs no anem a cap lloc i el diàleg es va perdent en benefici del silenci mortal a un acte com aquest.

Finalment cal afegir alguna coseta més. Si es vol ser una veu més, s'ha de parlar, s'ha de dir les coses clares quan es tenen les oportunitats. Perquè si ens quedem en les queixes en privat mai podrem canviar res. Justament pels "palos" que s'han dut aquestes comissions no haurien de tindre por a res. Realment tenen molt a guanyar i poc a perdre. Una queixa més no els llevara cap premi, perquè, per desgràcia, el jurat tampoc l'atorgarà a eixe estil tan valuós de fer falla. Cal començar a crear una alternativa real al model de festa, però parlant, fent escoltar la veu a les cúpules establertes; i aquesta Federació pot ser un bon mitjà per a aquest fi.

No posaré cap valoració numèrica perquè em pareix d'allò més injust i complicat. Simplement diré que ha estat una bona iniciativa que amb els anys i l'experiència espere que millore pel bé de tots. Ja espere amb ganes el II Congrés Internacional d'Enginy i Gràcia. Ànims senyors federats!

Cap comentari: