dijous, de juny 15, 2006

Atrevir-se a canviar

Tweet

La convocatòria al Bloc Faller del ForumFalles en la seua sisena edició tenia el següent text:

nova edició del Forumfalles

blocfaller | 31 Maig, 2006 09:55

Forumfalles

divendres 2 de juny, 22.00 h

taller de l’artista Jordi Palanca, c/ Sánchez Arjona, 6, Ciutat Fallera, ciutat de València

Entre altres temes de debat, en el Fòrumfalles es parlarà de la proposta per a un nou sistema oficial de premis de falla, el futur de la Ciutat Fallera, i les Falles i la societat civil.


Confirmat: la teoria del procés de globalització temàtica fallera argumentada per un servidor en Cendra ja no és tal teoria, sinó una realitat. De les dos hores llargues que va durar el FòrumFalles dos hores més llargues (afegint rogles pre/post debat) van estar dedicades íntegrament a la proposta que alguns membres de l'ADEF han fet per un nou sistema oficial de premis de falla. Era previsible.

La reunió va començar amb la presentació del nou sistema oficial de premis per part dels membres de l'ADEF Gil-Manuel Hernàndez i Josep Lluís Marin. A continuació, es va encetar el torn dels parlaments.

No entraré ací a exposar en profunditat les diferents opinions versades, ja que per la diferència temporal del post amb el dia del FòrumFalles podria oblidar detalls importants. Només faré dues mencions a opinions que em van resultat com a mínim curioses/interessants que donen una visió prou aproximada de les dos postures predominants.

D'una banda, la primera aportació va consistir en l'opinió, crec recordar, d'un destacat membre de Pediatra Jorge Comin - Serra Calderona qui va expressar la seua postura si ell fóra Félix Crespo. Degut a les dificultats, complicacions i problemes que suposaria la nova forma de premiar directament la tiraria al fem. A aquesta postura altres tertulians van afegir dificultats i inconvenients que, segons ells, impedirien la implantació de la proposta d'alguns "adefesios". (NOTA: adefesios és el malnom amb el qual certa part del món faller nomena als membres de l'ADEF sense cap valor pejoratiu)

D'una altra banda la gran presència borrianenca (potència fallera fora del cap i casal junt amb Alzira) representada per artistes i malalts de falles va fer-se present en l'aportació de Pep Esteban qui va explicar el sistema adquirit a l'estil eurovisiu per a les Falles de Borriana. Sistema que ha tingut una bona acollida i un bon funcionament entre els fallers borrianencs després d'haver tingut una fase de prova per veure la qualitat del nou sistema i una fase de posada en marxa què ha esdevingut en una satisfacció més o menys general de la població fallera borrianenca. La rèplica per part de gent del cap i casal va ser la dificultat d'aplicació d'aquest a València degut a la logística entre d'altres factors.

Més enllà de les opinions allò que subjeu en aquestes són dues maneres d'entendre el món faller: ancorar-se amb els problemes i descartar noves solucions a eixos problemes o bé intentar proposar idees i alternatives per acabar amb els mals de cap que suposen els premis (qui diu els premis pot dir qualsevol altre aspecte faller).

Centrant l'assumpte a la nova proposta de premis cal apuntar alguns detalls. Allò que es pretenia allí era dialogar, era donar una solució general; i no fer una proposició tancada i sense marge per a modificar aspectes. Per què dic açò? Perquè em va donar la impressió que es volia atacar la proposta sobre aspectes concrets per a afonar-la directament, sense donar un vot de confiança, sense conèixer ben bé allò que es criticava, sense donar una esperança de prova que analitzara si és viable o no. No, el debat es va dirigir cap als mateixos arguments dels diners, dels jurats, dels problemes de sempre oblidant allò que es volia analitzar realment. Així és impossible canviar res.

L'aportació de Pep Esteban va incloure una frase que es va quedar gravada al meu cap: "Atrevir-se a canviar"... eixe és el problema real... sempre es critiquen els jurats, els premis, el sistema... però mai es proposen solucions ni hi ha ningú que tinga valor per ATREVIR-SE A CANVIAR, a donar el pas enfront, a aportar idees, en definitiva a canviar les situacions que no funcionen correctament. Qualsevol crítica, qualsevol queixa ha de dur associada una proposta de canvi i no quedar-se en un bucle tancat del qual mai sortir.

Evidentmet que la proposta d'eixos membres de l'ADEF és millorable i té punts, al meu entendre, que caldria retocar o explicitar més. Però senyors, si mai ens atrevim a provar, a experimentar... mai trobarem una via de sortida als problemes actuals de la festa. Cal arriscar, cal fallar també perquè no... els grans invents d'aquest món en què vivim han estat aconseguits en moltes ocasions després de fracasos i fracasos... però per això no s'han eliminat per impossibles. Si fóra així encara viuríem al Juràssic...

Finalment un pensament que tinc fa temps i que es va semiconfirmar al taller de Palanca. Si certes idees no vingueren d'un grup determinat, s'acollirien millor em sembla... Espere que siga fruit del meu malpensat cervell, encara que em tem que no...

4 comentaris:

Jesús Català ha dit...

La proposta de premis està feta a títol particular per persones que alhora són membres de l'ADEF, però no és una proposta de l'ADEF. Hi ha un paràgraf on això no està gens clar. Gràcies.

Javi ha dit...

Disculpes per la imprecisió, tenia entés que era una proposta en global de tota l'associació.

Ja està corregit als articles que no estaven clars.

manel ha dit...

El sistema mas primario de domesticación,es el premio y el castigo

Javi ha dit...

I que ho digues manel... els premis en falles marquen les tendències dels monuments. I és una tirania que destroça les noves alternatives del cadafal.

Ara bé... per canviar això cal canviar el sistema de premis o el sistema de funcionament de la festa. Què fem doncs? Perquè si difícil és canviar el sistema de premis, ja ni et parle de canviar el funcionament global de la festa.

Eliminar els premis suposaria tornar al veritable inici de la festa fallera, però això és quasi utòpic, per desgràcia.