diumenge, de desembre 10, 2006

Esperança

Tweet

Havia pensat reprendre l'activitat del Malalt com estudiant Erasmus a Rouen amb altra temàtica, però crec que la noticia ho mereix.

Vist en la versió electrònica del diari Levante-EMV:

La falla que se resistió a morir

La comisión de Murillo-Palomar, a punto de cumplir 125 años, renace después de haber llegado a estar formada tan sólo por sólo seis falleros


Salvant la petita incoherència entre els 125 anys de la capçalera i els 150 anys al llarg de l'article (que són vora 150 en realitat), és la millor noticia que el món faller podia rebre des de fa molts anys, per damunt de megalomanies de presidents i desgavells variats.

Ja fa un temps en una petita anàlisi dels cadafals de l'exercici 05/06 us feia referència a la titànica i admirable lluita per sobreviure d'aquesta comissió. En eixe moment la comissió passava per apurs per continuar desenvolupant la seua activitat per la falta de fallers. Com diu el president a l'article:

Pero cuando decimos seis es porque eran seis: uno, dos, tres, cuatro, cinco y seis


Afortunadament sembla que Murillo-Palomar ha aconseguit un creixement més que significatiu de membres fins arribar vora als cinquanta. Segur que el seu treball els haurà costat, però ara tenen l'orgull de mantindre una de les més antigues comissions falleres de la ciutat. Simplement magnífic. Enhorabona.

Com ja us vaig comentar fa un temps, aquestes comissions són la base de la festa, són les que mantenen viu el veritable esperit original de la falla de barri, són les que cada any duen a terme l'autèntic objectiu de les Falles... Per això, i per moltes altres raons prou evidents, cal treballar dur per la supervivència d'aquesta classe de Falla, ja que la pèrdua de la identitat fallera arribaria de la mà de la desaparició de Murillo-Palomar, Guillem Sorolla-Recaredo, Marqués de Caro-Enrigue Gisbert i tantes altres en perill d'extinció.

Què fer doncs per frenar esta situació? Propostes es poden fer moltes, però destacaria una que és fàcilment aplicable: la subvenció del monument inversament proporcional a la despesa invertida. Així les petites comissions que tenen més dificultats rebrien més recursos i tindrien accés a possibilitats de sobreviure.

Pel que fa a la baixa població fallera també existeixen mesures efectives al meu entendre. Per exemple una política de reducció de quotes (com bé ha fet Murillo-Palomar), publicitat subvencionada als mitjans de comunicació per part de JCF, diferenciaciõ amb la creació d'actes culturals i amb alternatives en relació al cadafal... Aquest mot crec que és clau per augmentar la repercussió mediàtica i, per tant, fer més atractiva per al potencial futur membre. A més, el seu èxit està comprovat en no poques Falles com Mossèn Sorell-Corona, Lepanto-Guillem de Castro, Nord-Dr Zamenoff i altres que han optat per aquest model més participatiu i atractiu. Els resultats estan a la vista...

La Festa Fallera amb notícies com aquesta es plena d'esperança... d'esperança amb el convenciment que no tot està perdut per a les petites comissions, d'esperança per veure un futur un poc més clar per a la supervivència de la Falla original, d'esperança per no abandonar una vida fallera en una comissió envaïda per les dificultats... en definitiva una Festa Fallera plena d'esperança.

Des del Malalt de Falles només queda encoratjar totes les comissions que patiu situacions similars a Murillo-Palomar, que no veieu la llum al final del tunel, que esteu a punt de rendir-vos... No ho feu si de veres estimeu les Falles, si de veres estimeu la tradició de la vostra comissió, si de veres no voleu llençar per la finestra tota una vida dedicada al Casal... No ho feu. El Malalt de Falles sempre estarà al vostre costat per tot allò que necessiteu, compteu amb això.

Notìcia original publicada a Levante-EMV

2 comentaris:

Ferran Morales ha dit...

I tant que sí. Enhorabona a la comissió Murillo-Palomar! Demostren que tenen ganes de plantar falla per damunt de tot. I ni la pèrdua dels habitants del barri, ni la caiguda econòmica, ni l'existència d'un fum de grans comissions al seu voltant han pogut amb ells!

Costa llegir-te sense titles, però farem l'esforç. ;)

Javi ha dit...

Dis-li-ho al maleït "clavier" francés... Fes l'esforç mOn-falleret...