dilluns, de juny 23, 2008

Les Falles de Sant Joan

Tweet A València ens creiem el melic del món, el centre de l'univers, res més existeix al nostre voltant, tot el que passa al cap i casal és el que marca tendència i no hi ha absolutament res millor. Aplicat al món festiu, qui no ha sentit de boca d'algun valencià de la "capi" la frase: "les Fogueres són Falles, però en pobre..."? Què enganyats que estem... només cal mirar un poc a eixe sud del País Valencià per comprovar-ho...


Fent un poc d'història podem dir que les Fogueres actuals naixen en 1928 amb una influència total de les Falles. No obstant això la festa alacantina ha evolucionat definint uns trets molt personals i diferenciadors de la seua "germana" valenciana.

A Alacant ningú li dóna un infart quan veu una Foguera important amb línies rectes, amb cert grau d'abstracció, amb cert atreviment... Es més, encara es poden contemplar obres com "Alacant és mar" de Francisco Esplà a la Foguera Oficial, on el públic ovaciona una espectacular demostració d'art efímer sota el Benacantil.

Malauradament, aquesta tendència s'està perdent en favor d'una fallerització quant al monument. Els grans artistes fallers estan envaint amb el seu estil el monument fogueril permetent certes llicències a l'obertura formal. A Alacant podem veure uns artistes fallers més alliberats i menys encorsetats que a València. També cal dir que les comissions foguereres s'han acomodat en formes més fàcils de veure arriscant cada vegada menys. Prova d'això són els primers premis d'enguany on Vicent Martinez per a Florida - Portazgo i Blanch per a Altozano han copat els llocs d'honor en Especial.

En segon terme, destacar el concepte de barraca, és a dir, una espècie de comissió foguerera que no planta monument on la festa (festa entesa com a "juerga") és la protagonista. Ací en València seria interessant exportar aquesta figura, ja que com és de tots conegut hi ha comissions que tracten al cadafal faller com un tràmit que complir que serveix d'excusa per a fer una festa gens relacionada amb les Falles. Açò comportaria el canvi de reglament de la immobilista JCF, perquè tota comissió fallera té l'obligació de plantar monument. Sincerament, per fer el monument sense cap motivació, millor crear una comissió que no estiga obligada a plantar i així el nivell de la Falla sortiria beneficiat.


Per ultim, destacar una gran decisió per part dels constructors/artistes (triar al gust) foguerils. La majoria d'aquests professionals han decidit tornar al catró en detriment del suro i dels materials plàstics. Si bé cal dir que aquesta mesura està presa com a consequència de les caigudes d'anys anteriors i per recomanació dels bombers, no deixa de ser una bona notícia per a recuperar l'espectacle i la màgia d'un acte com la Cremà. Us imagineu una cremà de 45 minuts a València? Enguany la foguera oficial la tindrà gràcies a la tornada de la fusta al seu lloc protagonista.

Artistes fallers, comissions falleres, JCF, fallers... món faller en general, per favor, a prendre nota de les Fogueres d'Alacant!

Si no teniu ocasió d'anar a Alacant, ací teniu un vídeo de Canal 9 amb el recorregut d'Especial.


I ja sabeu Malalts, visiteu Alacant en Fogueres ja que teniu una bona oportunitat de reprendre la malaltia amb una festa a pocs quilòmetres on matar el cuquet i sobreviure fins a Falles.

--
Foto 1: Usuari jrgcastro de flickr
Foto Florida - Portazgo: http://www.alicantevivo.org/ gràcies a Elkiko
Foto Altozano: C. Sanchez Macià en Fallas Mania
Vídeo original de Canal 9
Més videos de fogueres: http://www.rtvv.es/video/fogueres08.asp


12 comentaris:

Anònim ha dit...

soc d'alacant i no se escriure en valencia.
En Valencia la fiesta no está en la calle aquí es más popular x donde vas te la encuentras, cuando visité las fallas sólo vi los monumentos pero no a los festeros. :(
Por favor que se vuelva a las cremás "claras" sin poliéster-plásticos que da pena ver la cremá ese humo negro que no deja ver la llama, no puedes bailar alrededor porque caen chuscos de fuego. que no piensen tanto en volumen de altura que tengan imaginación para sustituír la altura. debería primar la máxima menos es más.
Saludos.

Javi ha dit...

Les Fogueres conserven encara un caracter més popular i festiu que les Falles. Estic prou d'acord amb eixa idea.

candreu ha dit...

Llevar l'obligació de plantar falla a València pense que tindria un benefici important: que pujaria la qualitat mitjana dels monuments, perquè no hi hauria comissions que plantarien amb excusa de fer festa. De rebot, també evitaríem, en principi, que l'Exposició del Ninot tinguera tanta figura de baixa qualitat. Altre avantatge és que els diners dels monuments es podrien invertir en festa. ¿Inconvenients? Que el Gremi d'Artistes Fallers es veuria perjudicat, ja que tindríen menys encàrrecs, i altre... que la base de les falles és el monument i ens l'estaríem carregant.

Javi ha dit...

Realment ens la carregariem? Es un bon debat a plantejar... hui en dia amb l'atencio que moltes comissions li presten al monument l'estat del mateix no és molt acceptable.

Caldria, tal volta, primer recentrar la festa entorn al monument de nou. Després de colocar el cadafal faller al seu lloc veuriem si serien necessàries mesures com el concepte "barraca".

Anònim ha dit...

En el mejor de los casos ¿cuanta vida inteligente encontramos hoy en dia en las fallas que se plantan? ¿50? ¿75? de trescientas ochenta y pico (eso si juntamos especiales, primeras categorias y las que "dicen algo" en categorias inferiores) Pues como que me apunto a lo de las barracas y plantemos poco pero bueno.

Famde ha dit...

Sense falles, les falles no serien falles, serien un altra cosa, altra festa. Es la peça bàsica de l'engranatge, les falles poden viure sense ofrena, sense premis, inclús sense falleres (!!!), però hi han tres coses bàsiques: Les Falles en primer joc i principal, i també la pólvora i la música (en menor mida).

Puc arribar a vore la divisió "falla-barraca" d'Alacant, però sempre que dins de la comissió arriben a conviure les dos, inclús amb pressupostos diferenciats. Sempre amb falla, sense falla no pot haver comissió fallera, ja n'hi han moltes festes populars amb colles etc etc. El nom de la festa es Falles per algo.....

Javi ha dit...

Aleshores famde, que les comissions falleres li paren l'atencio que correspon al monument... perq algunes es diuen comissions falleres com es podrien dir penya "la figa ma tia" a causa del menyspreu que tenen pel monument.

Una mesura per garantir la continuitat del monument: obligar a les comissions a dedicar un percentatge minim al cadafal faller.

Famde ha dit...

Buffffff...... percentatge mínim..... algú el compliría?????

Es el mateix que la subvenció municipal, que en teoría es per al monument. Quantes comissions dediquen aquest diners íntegres per açó??

Javi ha dit...

Aleshores control del pressupost. Si JCF tinguera interés per tornar al monument la seua posicio, t'assegure que ja posarien les mesures oportunes per poder controlar les subvencions i totes les ajudes que donen...

Anònim ha dit...

De los tres pilares que postulaís de la fiesta, dos, fallas y pólvora, están seriamente tocados. Ambos por cuestiones monetarias. Los pirotécnicos no les faltan ganas de plantarse con la plaza del Ayuntamiento en las mascletás, y respecto a los castillos... puf... ¿cuando vendrá Grucci o Marutayama a disparar? Las fallas es más complicado. A los refritos físicos juntamos los intelectuales, los artistas se repiten en estéticas y guiones hasta la saciedad (incluso plasman en sus propias fallas la falta de ideas) Los presupuestos es una merienda de negros y controlarlos es simplemente imposible. Pero bueno, no bajemos los brazos y sigamos haciendo las cosas lo mejor que sepamos y podamos, lo imperdonable sería encojernos de hombros y no hacer nada. Sobre lo que le interesa a JCF me parece que todo pasa por el tercer dia de ofrenda y lo que ocurra en especial, 1 A y como mucho 1B, el resto del colectivo casi que dejado de la mano de Dios.

Javi ha dit...

Estàs segur, anònim, que son qüestions monetàries les que tenen el monument oblidat?

Hi ha comissions que tenen més diners que algunes especials en el pressupost general, però no li dediquen la quantitat suficient al monument.

Pregaria que se signaren els comentaris i no hi haguera tant "anònim". Quan s'opina cal donar la cara

Famde ha dit...

La clave está ahí javi, en un control presupuestario más "duro" por parte de quien corresponda (que no se si debería ser junta, Hacienda, ayuntamientos.... no lo sé la verdad).

Con un control más duro y con sanciones fuertes a quién engañe (y sin rasgarse las vestiduras, sea quién sea, no puede ser que algunos estén pagando y otros no lo estén haciendo), poco a poco se conseguirá dentro de la propia fiesta una cultura diferente que haga que las propias comisiones cumplan con los presupuestos establecidos, utilicen las subvenciones en lo que toca y no se desvirtúe el concurso.

Pero es algo muy complicado y que en todo caso se tardarían AÑOS en normalizar. Pero si nadie se pone en marcha.....