divendres, de febrer 13, 2009

Déjà vu

Tweet A menys de 20 dies perquè les primeres peces "especials" comencen a aparéixer per les places i encreuaments de València, sense oblidar també algun solar municipal que altre, és bon moment per analitzar els projectes que enguany els supermegahiperespecials presenten.


El més fàcil i habitual seria parlar de les formes, dels colors, de l'estructura... però això ja està massa sobat als fòrums fallers (independents i no independents). Per tant, el Malalt de Falles se centrarà en les idees en què es fonamenten els projectes i en la imaginació per a plantejar-los.

I a primera vista, qualsevol que visite València en Falles pot tindre un sentiment d'haver vist els monuments fallers de 2009 en una altra vida, com si s'haguera reencarnat, com si tinguera un déjà vu... però res més lluny de la realitat. Comencem.

Enguany la moda està de moda... massa de moda podríem dir. La candidata a primer premi Pediatra Jorge Comín - Serra Calderona tracta el tema de la moda. La idea de la moda no és en absolut gens original; en Malvarrosa - Ponz - Cavite 2002, Vicente Martínez començava el seu periple "especial" justament amb el mateix argument per al seu cadafal "Pasarel.la per la Malvarrosa". Sembla poc comprensible que 900.000 € no donen per a més que un tema ja vist en la màxima categoria. Però ahí no queda la cosa; per si fora poc una falla de moda en especial, en tenim dos. La candidata a no quedar-se sense premi Plaça de la Mercè també s'apunta al món de la moda.Ara viatjarem uns quants decennis al passat. O això és el que li ha semblat en general al públic faller en veure Convent Jerusalem - Matemàtic Marçal. En paraules d'un usuari del FFI, "es como volver al pasado pero con volúmenes de corcho". Mai millor dit.

Recorda a monuments fallers de fa temps. L'artista ha dit en reiterades ocasions que enguany fa una aposta pel barroquisme extrem. I sense cap dubte ho ha aconseguit. Això si, utilitzant el cànons de les Falles dels 70-80 per citar-ne algunes èpoques falleres. La temàtica intra-fallera tirant de tòpic de grupes, faller/falleres nuets, taronges, etc... molt nova no és que diguem... de fet, s'ha gastat fins la més agobiant i coenta de les sacietats.

Si dracs vam veure en 2008, dracs veurem en 2009... almenys eixa és la idea que apareix en la maqueta d'Exposició - Misser Mascó. La falla signada per Pere Baenas tindrà un gran acabat, serà enorme i tot el que vulgueu, però si tinguérem que qualificar el seu grau d'originalitat temàtica (i formal) li atorgaríem un 0, per no posar valoració negativa. Utilitzar un drac, just un any després que el primer premi de 2008 emprara aquest animal mitològic, dóna a entendre que no s'ha pensat molt o no s'ha pegat una miradeta a les Falles de 2008. A més, podríem dir que és una falla espill de la Plaça del Pilar 2006 també de Baenas... Si no ho creieu compareu

Canvieu drac per cigne i li gireu la cara de costat, i algun detall més i veureu com quadren: dones amb idèntica pose, l'ambient de la nit... no vos resulta massa familiar? Inclús l'estructura triangular es fa paréixer més encara a Pilar 2006.

Precisament Plaça del Pilar també forma part del club dels vells coneguts... En un any on el "meravellós" escenari operístic valencià feia aigües, podem comprovar que l'òpera ha tornat a la secció especial. Lafarga planteja l'òpera com a nucli temàtic del monument. Si l'artista haguera tirat enrere uns anys, haguera pogut comprovar que a l'última falla d'Especial de Cuba-Buenos Aires en 2001, Rajadell amb pintura de Monterrubio va desenvolupar l'òpera en un espai més reduït si cap que la Plaça del Pilar. Caps de músics volaven pel remat a l'igual que ho faran al monument pilarenc de 2008.Algú podrà dir: "però Lafarga no parla d'una òpera qualsevol, sinò de l'òpera veneciana amb gòndola inclosa"; doncs tampoc representa res nou: Barraca-Espadan en 2005 va plantar una falla amb idèntica temàtica, gòndola inclosa...


De Sueca millor no parlar-ne, ja que el lema de la Falla parla per si soles "Qualsevol temps passat fou millor?". Aquest serveix per legitimar refregits de ninots infantils ara en escala gegant... Vos sonarà certa fallereta dormida indultada d'una falla infantil a la Plaça del Mercat.

I a Russafa els vikings de Cuba - Literato Azorin, visitaran València com cada any en Falles com els nòrdics i els anglesos fan a Benidorm cada estiu.

L'Antiga també és altra de les Falles que té delicte: Armengol i Cimas utilitzen els viatges i el turisme per alçar el monument 2009. Però sembla que no han mirat molt la història recent de la comissió. Els germans Garcia Ribas plantaren una de viatges i turisme al mateix emplaçament amb "Viaje con nosotros" al 2004. Tampoc haguera resultat molt complicat que artistes i comissió actuals hagueren tirat d'hemeroteca... que no costa tant.
Una altra que tal és Arxiduc Carles - Xiva que s'ha inspirat en els faraons per fer el seu monument 2009. Sembla que amb un segon premi d'especial a Convent Jerusalem - Matemàtic Marçal amb "La disfunció del faraó" al 2005 no ha estat suficient per descriure l'ambient reial egipci de l'antiguitat.

Almirall Cadarso també tira de viatges i posiciona una lluna com element central del seu cadafal. No serà la primera, anirem per la que fa cent, lluna que remata una especial. A la mateixa zona de la ciutat, Pisarro es decanta també per una lluna com a un dels elements centrals, però el seu caracter futurista no amaga un cert paregut amb una altra lluna, on reposa un dels cossos centrals de "El somni d'una nit d'estiu al mes de març" de Monterrubio a Pilar '03.Seguint per l'Eixample, Regne de València - Duc de Calàbria proposa una mitològica falla amb "Oh! Dioses" dels germans Garcia Ribas. Encara que el plantejament sembla diferent, els Déus i els seus excessos no arriben com a novetat en 2009. Baco i els seus companys divins van baixar a la terra a les Falles de 1999 a la Plaça del Portal Nou de la mà de Miquel Santaeulàlia. Inclús els mateixos artistes van plantar Déus de l'Olimp i Déus terrenals de l'esport a L'Antiga de Campanar 2005 amb "Citius-Altius-Fortius, y la que liaste Filipides".I com a punt final no cal oblidar la falla que sempre aposta per l'enginy i la gràcia, la que sempre busca innovar, apostar per noves vies... Na Jordana. Llàstima que enguany les vies estiguen ja un poc desgastades pel pas del temps. Parlem evidentment de les vies made in calatrava...

Perquè posar el pont de La Peineta de Calatrava té delicte quan just en aquesta demarcació es va utilitzar també en la Falla "Mutacions" del desaparegut Manolo Martin al 2000. Té delicte que els mateixos fallers (tots sabem que els fallers de Na Jordana s'impliquen molt als projectes) i l'artista hagen apostat per repetir un motiu ja existent... Pero hi ha més: el pont de La Peineta no ha sigut plantat només a la Plaça del Portal Nou... també va estar als encreuaments de Convent de Jerusalem - Matemàtic Marçal amb la Falla "El circ de la vida" d'Agustín Villanueva Collar i Alberto Rajadell al 1996...
Amb açò ja seria suficient per demostrar la relativa originalitat del projecte jordaner, però se li afegeixen la temàtica intra-fallera per enèsima vegada ("Tirant de Festa" al 2004), vestir animals de fallers (també a "Mutacions" amb el "M'amutat" amb peineta i banda), o les Torres de Serrans tantes vegades cremades per Falles.

Amb açò es demostra que en un temps on els guionistes estan de moda als tallers fallers, les noves idees (i en general les idees) sembla que brillen per la seua absència en la màxima categoria.

Si busqueu originalitat, frescor d'idees i temàtiques innovadores ja sabeu on no en trobareu en absolut, ja sabeu quina secció no heu de visitar: la Secció Especial...


--
Esboç Pilar 2006 de l'antic districte Falles, ara http://www.distritofallas.com

Foto Pilar 2003 de FotosFallas: http://fotosfallas.110mb.com/fotos_fallas2003/index_1.htm


13 comentaris:

Famde ha dit...

Hola!
Aixó es una maqueta del concurs de JCF de 2007, no te que tindre res a vore,pero es curios:

http://img520.imageshack.us/img520/1711/plagiowx7.png

Javi ha dit...

Hola Famde,

No estaria mal que digueres perquè has posat eixe enllaç... ;)

eNCeNLaMeTXa ha dit...

menudo curro te has pegado buscando las similitudes xD
y eso q no has entrado en tema "refrito".... xDDDD

Javi ha dit...

Trobar els pareguts no em va costar molt... no cal fer un esforç molt gran perquè com has comprovat les repeticions temàtiques estan a l'ordre del dia "especial"...

Els refregits també tenen delicte, però en aquest article volia demostrar que les "millors" falles no són gens originals i que no fan més que repetir i repetir...

Tants de diners es mereixen un poc més d'esforç a l'hora de pensar el projecte i tirar d'hemeroteca

Famde ha dit...

Home, quan vaig vore la foto va resultar-me curiosa la similitut casa+lluna+fada amb la falla de Sueca.

No dic que una estiga basada en l'altra (entre altres coses no ho sé), però es curiós; podríem debatir sobre la falta d'idees en la secció Especial, pero crec que es un tema molt recurrent i que ja demostres d'alguna forma a aquest article.

Javi ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Javi ha dit...

Gràcies Famde per aclarir-ho.

Ja sabia que et referies a Sueca, però volia que sortira el nom d'eixa Falla ;)

Raúl ha dit...

Hola javi, en general suelo estar de acuerdo contigo, pero esta vez no... Creo que estás rizando el rizo. A mí me parece muy normal que se repitan los temas y los motivos en las fallas. Cada año se plantan 760 fallas, es sencillamente imposible no repetir. Todo está inventado...a no ser que llegue Alfredo Ruiz y plante una falla como la del año pasado, y ni siquiera así, porque entonces te diría que vayas al Reina Sofía y verás miles de rectángulos rojos... jo, es que no perdonas ni a Vicente Martínez, que este año trae una apuesta bastante rompedora... Pero el colmo es lo del puente de Calatrava...porque una vez se plantó está feo volverlo a plantar?? No estoy de acuerdo.
Lo importante no es plantar una falla sobre un tema que ya se plantó (por ejemplo, la moda). Lo importante es CÓMO se trata ese tema, y ahí es donde entra en juego el ingenio de un artista. Otra falla de primera también plantará una falla sobre Egiptooo...es inevitable repetirse. Lo importante es que cada escena tenga ingenio, gracia, sátira y crítica. Un saludo!

Javi ha dit...

Hola Raul,

Primer, gràcies pel teu comentari, la gràcia d'un blog està en el debat, i en les diferents opinions. Amb eixa finalitat vaig crear el Malalt.

Per parts:

- Dius que et sembla normal que es repetisquen els temes de les Falles. A mi no.

Falles que costen autèntiques milionades podrien tindre més inventiva i treure temes que encara no s'han tocat en Falles.

- Dius que "todo esta inventado": negue la major. Si tot estiguera inventat, els cientifics no treballarien per inventar, per crear, per donar solucions i per aportar coses noves. I et puc asegurar que a les Falles tampoc està tot inventat.

- Tens molta rao en dir que he sigut dur. Però si arribes a llegir el post com el vaig escriure originalment... et semblaria que l'actual és de les germanetes de la caritat...

Vaig estar a punt de no incloure a V. Martinez, però pense que és un artista que ha evolucionat moltissim i que pot treure encara idees més noves de les que actualment fa. I no em negaràs que a qualsevol que tinga un poc de "memòria fallera" la lluna recorda a Pilar 2003...

No obstant això, estic d'acord amb tu que Pisarro és el projecte de les especials 2009 més "original", encara que l'evolucio en el temps no ho és.

Però Pisarro trenca més visualment que temàticament.

Respecte a Na Jordana: jo soc el primer defensor de Na Jordana, vaig defensar a capa i espasa el projecte "Carme, t'estime" quan totes les comissions la van criticar. Però això no lleva que una comissio que aposta al 200% per l'enginy i que té l'originalitat per bandera no puga plantejar un projecte sense elements repetits en la seua mateixa plaça. I ja et dic que em vaig a riure barbaritats quan arribe a Portal Nou el dia 17 de Març... però Na Jordana és capaç de molt més, ho ha demostrat al llarg dels temps.

Cal exigir més originalitat, cal donar-li una volta més al cap. Son les Falles que més pasta es gasten i llevat de comptades excepcions son les menys originals. No m'ho pots negar.

Et deixe una pregunta en l'aire: creus que Ortifus necessitaria d'elements d'anteriors falles per crear un nou projecte trencador i original al 100%???

Alicia Calero Cervera ha dit...

Hola Serra!!
Me pareix un bon article, en general, encara que hi ha coses que no compartisc. Es de veres que no tot esta inventat, pel fet de que tots els dies algu inventa algo nou i tots els anys n'hi ha falles completament originals... i si es una pena que no es veja en la seccio especial. Encara que tambe es de veres que l'unic que busquen en aquestes falles es gastar-se mes diners que ningu i que la seua siga la falla mes bonica, pero no la que conte la millor historia. Ja quasi els donen igual les histories, inclosa la historia de les falles...
QUi sap si tal vegada acoseguirem motivar-los un poquet...

Javi ha dit...

Hola Alicia!

M'alegre veure't per aci jeje.

Tu millor que mai saps el que significa la paraula originalitat. Tu que has treballat al monument de Plaça de l'Àngel (coincidències de la vida sempre tens un àngel en la teua vida xD) saps el que és originalitat amb pocs diners. Any rere any eixa falla és nova en tots els aspectes al 100% i no es gasta ni un 10% del que es gastarà el primer premi d'enguany.

Cal exigir a les falles més cares més.

Alicia Calero Cervera ha dit...

Doncs, si, el problema es que es pensen que amb molts diners val qualsevol cosa encara que estiga mes que vista... la manca de diners es la que fa desenvolupar l'originalitat...

Javi ha dit...

Alicia, T'has de fer artista fallera xD jeje