dilluns, de gener 26, 2009

Wiki-Falles

Tweet

A estes altures sembla difícil trobar algú que no sàpiga que és la Wikipèdia. Per si de cas encara no esteu assabentats, és una enciclopèdia virtual a Internet en què tothom pot participar i compartir el seu coneixement. Segons paraules del seu cofundador Jimmy Wales, el projecte constitueix "un esforç per a crear i distribuir una enciclopèdia llure, de la més alta qualitat possible, a cada persona del planeta, al seu idioma", per a lograr "un món en què cada persona del planeta tinga accés lliure - i debades - a la suma de tot el saber de la humanitat".

Les Falles com a patrimoni cultural formen part d'eixe saber de la humanitat. I com a tal apareixen a l'enciclopèdia virtual per excel.lència. Una altra cosa ben diferent és com eixe patrimoni es tracta a la Wikipèdia...

La festa fallera apareix a aquesta enciclopèdia en Internet en moltes llengües, pero ací ens centrarem només en les dues llengües oficials del País Valencià: valencià i castellà.

Si ens posem al lloc d'una persona que vulga documentar-se o senzillament conèixer un poc més de la nostra festa, pobreta d'ella... ja que, per exemple, l'argument central de les Falles, que és el monument, només ocupa un paràgraf a l'entrada "Fallas" en castellà. En la versió en valencià, afortunadament, té un apartat a banda, però tampoc és que siga per a tirar coets...

Si algú vol saber d'història fallera, quant a premis, monuments guanyadors, artistes, tècniques, etc. es pot oblidar. No apareix ni una sola referència a les Falles Infantils, a artistes com Regino Mas... i actes centrals com la plantà ocupen poc més d'un miserable paràgraf. Ni pensar en pirotècnia, perquè no es troba més que dues referències mínimes a Nit del Foc i Mascletà.

I així podria seguir fins omplir moltes línies i línies, però no és la finalitat d'aquest post.

L'objectiu real d'aquest article és conscienciar al món faller, a les institucions, i a tot aquell interessat pel patrimoni festiu que representa les Falles sobre la importància de difondre amb quantitat i qualitat als nous medis de comunicació, com ara Internet, tot allò que són les Falles.

La festa del foc és tan gran que requeriria una enciclopèdia física i real on recollir totes les dades, història, tècniques, artistes, comissions, actes i un llarg etcètera. Estic segur que qualsevol persona que estima està festa té en sa casa una biblioteca fallera plena de llibres d'aniversaris, de recerca, d'historia que recullen una part d' aquests conceptes.

Les Falles tenen un volum d'informació, dades, fotografies, articles, revistes i moltíssim més d'on tirar mà per a desenvolupar un projecte ambiciós per donar a conéixer la festa. També perquè els propis articles servisquen als valencians per a saber més del que tots els anys veuen al carrer i que li donen la importància d'allò que en gran mesura no arriben a comprendre.

Allò ideal seria crear una gran Enciclopèdia Fallera amb el mateix caracter lliure i obert que té la Wikipèdia. La creació d'eixa enciclopèdia que juntara tot el saber faller seria un projecte ambiciós que caldria plantejar-se amb un termini no molt llunyà donat el caracter efímer de la festa. Però ja que aquest suposaria un gran esforç i el seu format en paper limitaria la seua difusió a un àmbit molt reduït, cal ser més dinàmic. Una via molt atractiva suposaria emprar les eines que les noves tecnologies posen a les nostres mans per fer de la festa fallera un coneixement universal i accessible a tot el planeta.

La Wikipèdia hui en dia és eixa eina dinàmica i accessible per tothom. La Junta Central Fallera hauria de liderar un projecte junt a institucions consolidades com l'ADEF, les universitats i les pròpies comissions falleres per volcar tota la festa fallera a la xarxa des d'una vessant rigorosa, científica i divulgativa. Aquest projecte inclouria tot el saber faller existent a dia de hui.

Les accions que ha pres Junta Central Fallera en aquesta direcció són molt escases, per no dir nul.les. L'organisme faller no s'ha caracteritzat per prendre iniciatives dirigides a difondre i estendre el coneixement de les Falles amb els mitjans actuals. Ara les eines ja existeixen. Falten les ganes i la voluntat de dur-ho a terme.

Crear una Wikipèdia Fallera dins del projecte global de la Wikipèdia suposaria donar un colp de mà importantíssim perquè un patrimoni festiu com és la festa fallera passara a formar part d'eixe saber de la humanitat. Les Falles se situarien per fi al capdavant de l'actual societat de la informació.

12 comentaris:

eNCeNLaMeTXa ha dit...

Posi, posi, estic d'acord en la necessitat de promoure la difussió de la festa a la xarxa.

L'any passat ja vaig organitzar l'enquestat, tot i que no hi va votar massa gent... enguany ho torne a intentar.

Salutacions!!!

Javi ha dit...

Gràcies pel teu comentari eNCeNLaMeTXa. Hui en dia Internet i, en concret la wikipedia, és el futur.

Les Falles no poden oblidar-ho, i menys encara el seu principal gestor.

Raúl ha dit...

Tienes mucha razón, el artículo de la wikipedia es rancio y anticuado. Lo mejor es este párrafo:
"El día 19 de Marzo de 1951, es una fecha de feliz recordación para todo el mundo que ama las fiestas de las fallas, en tan señaladísimo día, fue solemnemente inaugurado el monumento a San José, Santo Patrono de las fallas en el puente que sobre el río Turia lleva su nombre en Valencia. El acto estuvo presidido por el Ministro de Educación Nacional, don José Ibáñez Martín, la Fallera Mayor de Valencia Pilar Ibáñez Martín-Mellado (esposa de Leopoldo-Calvo Sotelo). A los que acompañaban Autoridades Nacionales, Provinciales, Locales y, Maruja Peiró Lázaro, Fallera Mayor de Doctor Olóriz ?Arzobispo Fabián y Fuero y, respectivas Cortes de Honor."

Me huele que detrás de esto está el conservadurismo de JCF... desde luego este artículo no refleja la fiesta actual de las fallas... ni ofrece una visión moderna y atractica desde un punto de vista turístico. Un saludo.

Javi ha dit...

Gràcies pel teu comentari Raul.

L'extracte que has posat és exactament el que expose en l'article del Malalt de Falles.

No aporta més que una visió antiga i desfasada de la festa.

Cal plantejar-se seriosament treballar en la difusió de la Festa per Internet i la Wikipedia amb rigor i modernitat.

Rifeny ha dit...

jo pense que una millor base lliterària és imprescindible per tal d'elevar la festa i donar-li el reconeixement que de veritat té cada apartat i cada personatge, no tant sòls per (però sobretot) internet, també cal editar i traure nous llibres i revistes, per exemple personalment m'agradaria que la JCF editara uns llibres menuts amb l'obra i evolució de grans artistes fallers o de grans comisions falleres (a manera dels menuts llibres d'artistes de taschen) seria genial

Javi ha dit...

Rifeny, està bé el suport paper.

Però hui en dia s'ha d'anar més enllà i utilitzar les noves tecnologies i les seues possibilitats.

Es podrien publicar llibres on-line (e-books) o webs dedicades als artistes. Seria prou més interactiu i accessible per al gran públic. Els llibres tenen un públic prou més reduït com expose a l'article

Jose ha dit...

Javi, al Forum Faller Independent ja intentarem fa molt de temps, que entre els usuaris modificarem l´entrada de la Wikipedia, pero no ho vam aconseguir.
Tinc encara el post guardat, per a tornar a vore si entre tots podem aportar mes coses i de mes qualitat.

Javi ha dit...

Hola José,

És encomiable la vostra intenció, però desafortunadament un fòrum faller i els seus membres no compten amb els mitjans que té JCF que és qui s'hauria d'encarregar.

Per descomptat sense menysprear la col.laboració de fallers i altres Malalts de Falles

Hauria de ser un esforç coordinat des de les diverses organitzacions/associacions.

Gràcies pel teu comentari!

Sensenick ha dit...

Hola! No se si arribarà a llegir-ho algú, però estic d'acord amb la idea.
Això si, no crec que siga la JCF qui haja de liderar-ho. Internet en general i la wikipedia en particular, són iniciatives privades, particulars.
Si algú sap una manera de crear un "Wikifalles", jo estaré encantat de treballar, des de fa anys tinc la idea de crear una base de dades amb les comissions, amb l'històric de: anys de fundació, seccions, ubicacions, noms, nº de cens... inclús fotos i esbossos.

Javi ha dit...

JCF no ho ha de liderar???!!!

l'organisme oficial de la festa que s'ha d'encarregar de preservar-la i difondre-la i que té el major nombre de mitjans no ha de liderar-ho??

Difondre la festa és la responsabilitat de JCF ja que aixi ho diu el seu reglament.

Les persones privades podem ajudar, però qui ha de dur la iniciativa és qui té el poder i els mitjans per a fer-ho.

Per què sinò JCF ha invertit diners en un centre de documentacio que ha posat en marxa l'ADEF??

Gràcies sensenick pel teu comentari.

Sensenick ha dit...

No ho ha de liderar perque Internet pense que no funciona així.
La Wikipedia és 100% lliure, IMDB va ser creada per aficionats, TV.com creix "per l'amor a l'art", les webs amb documentació per a fans de trens o autobusos mai són oficials... i de fet la millor base de dades "pública" en paper és una revista privada (El TF). Si esperem a que la JCF comence eixe projecte... jo no tinc cap esperança, i menys amb la crisis i tal. Podríem preguntar si tenen intenció, però ho veig complicat...

Enhorabona pel blog, molt interessant!

Javi ha dit...

No t'he negat que la gent no puga participar.

Coincidiré sempre amb tu que si hem d'esperar a que JCF comence anem apanyants, però la crisi no crec que tinga molt a veure amb iniciatives per documentar i difondre la festa

Gràcies per les teues visites sensenick ;)