diumenge, de març 01, 2009

Indults Manipulats

Tweet

Com cada any, agafe la meua càmera de fotos, el bitllet del metro (ara magnètic) i unes bones sabates que m’aguanten unes quantes hores en peu.

Puge al tren, pense en Falles, en les caminates que m’esperen per veure tots els cadafals que m’interessen, en els diners que em costarà el llibret del 125 Aniversari de Na Jordana… de sobte m’adone que m’he de baixar en aquesta parada, un cartell de l’Exposició del Ninot 2009 em recorda que ja estic a Túria.

Després de preguntar a l’entrada de la carpa pel descompte (inexistent) amb Carnet Jove, abone 2 € després de contemplar la mini-exposició fotogràfica del principi; tot siga dit de gran qualitat.

Agafe el tríptic que ubica els ninots, encara que no farà falta. Tots els anys estan igual. Igual de separats per la barrera psicològica estan els ninots "especials" de la resta. Primera manipulació de la visita. 

Comence pels grans; per la secció 7C. Em trobe a vells coneguts de cartró que em saluden amb carinyo: “Com va Javier? Enguany em votaràs?”. Em pregunten encara que saben la meua resposta des de fa temps. Els pobres esperen els vots del públic que mai van rebre. S’abillen amb les seues millors gales per convéncer als visitants, però aquestos últims no els correspondran amb el seu vot.

Avance per les seccions 7B, 7A… i pam! de colp i repent cal fer un gir a la dreta per enfilar les seccions infantils. Quan enfilem els ninots infantils, els nostres amics grans de les seccions 7C, 7B i 7A ja han caigut en l’oblit; el visitant franqueja una porta i en ella descarta inconscientment més de 50 ninots grans que es queden sense possibilitats d’indult.

Ara els infantils... però... oh, sorpresa! la corda que limita l'accés directe als ninots especials infantils ja no està! Es permet l'accés sense passar pels altres 370 ninots! Els "pseudo-elements vigilants" argumenten l'excessiva afluència per justificar aquest fet. I admeten, després de que els cride l'atenció sobre açò, que com els altres ninots no interessen, doncs que ho fan així i au... Impresentable. Us imagineu que en unes eleccions democràtiques la Junta Electoral Central prohibira o evitara que els partits no majoritaris es pogueren presentar? Seria un escàndol increïble! Els artistes i fallers afectats haurien de denunciar aquesta situació inaccetable a JCF. Al cap i a la fi el seu treball és menyspreat pel màxim organisme de la festa.
16a, 15a, 14a, 13a… viatgem per un núvol de fades i donyets… però no tot són nyonyeries. Hi ha ninots simpàtics amb què els nanos es poden veure identificats. Maleïts pares que imposant el seu gust patètic i nyonyo no deixen triar als seus fills… i què és això de que els adults voten els ninots infantils? És un vot manipulat. Majors de 16 anys no haurien de poder votar ninots infantils… Ninot Infantils, Vot Infantil ja!

11a, 10a, 9a… veiem ninots molt interessants, molt més socarrons i satírics que en seccions superiors… 3a, 2a, 1a… i pam! un cartell ens indica que entrem en una altra àrea, un altre espai. “Secció Especial Infantil” podem llegir. Li creem al visitant una barrera psicològica que afectarà a la seua decisió de vot final. Separant les Especials dels “altres”, el visitant es crea la idea (equivocada en moltes ocasions) que “ara vénen els millors”, “ara vénen els més bonics”; jo afegiria: “ara ve la ceràmica Lladró”…

L’ordre decreixent per número de seccions manipula al públic perquè sempre espere al final per votar, perquè sempre espere els millors a última hora. Contribueix eixe espai separat de la resta i també l’espai consagrat a cada ninot “especial”: en lloc d’estar apinyats com en seccions inferiors, aquestos tenen una zona individual ampla amb perfecta visibilitat…

Qui escriu aquestes línies no és futuròleg, però us pot avançar que segur que un ninot infantil de la secció especial sortirà indultat. I no serà perquè siga el millor, sinò perquè la distribucio dels ninots a l’exposició coarta i manipula al visitant perquè així siga.

Afortunadament a les seccions infantil hi ha sorpreses, perquè els xiquets no són tan fàcilment manipulables i no tenen les idees preconcebudes dels pares. Els menuts de la casa voten el que els agrada, però el pes del vot adult decanta malauradament la balança cap als “especials”. Estic convençut que amb una distribució dels ninots per nombre de cens de major a menor o a l’inrevés (i no per seccions) i amb la prohibició del vot a ninots infantils per part d’adults el museu faller albergaria una línia de ninots prou diferent a la que actualment acull.Però espereu, que açò no s’ha acabat. Una vegada acabades les seccions infantils tornem a les majors on ho havíem deixat… ja no ho recordaveu veritat…? això també els haurà passat al 99,9 % dels visitants.

Continuem amb uns quants ninots de 7A que estan separats de la resta de la seua secció inexplicablement. 6B, 6A, 5B… trobem propostes originals, socarrones, i també trobem alguns que van conèixer a Regino Mas a la primera exposició als baixos del Mercat Central. Continuem caminant i girant a dretes i esquerres, els visitants semblen una serp que es mou sibil·lina envoltant als ninots. 4A, 3B, 3A… la grandària dels ninots comença a augmentar progressivament, no d’igual manera la seua qualitat. 2B, 2A, 1B… i pam! una altra vegada un cartell de nou ens indica una àrea separada, un altre espai. “Secció 1a, Secció Especial” podem llegir. De nou, ara en ninots grans, li creem al visitant una nova barrera psicològica que el predisposarà a pensar que ara va a contemplar els millors ninots, els més ben fets, en definitiva els que ha de votar…Una altra vegada el vot del visitant ha estat manipulat. I com a les seccions infantils, qui escriu aquestes línies us pot avançar que segur que un ninot gran de la secció especial o de la 1A (enguany han tingut la “gran” idea d’incloure la primera A a l’àrea “restringida”, no la primera completa) sortirà indultat. I, com abans, no serà perquè siga el millor, sinò perquè la distribució dels ninots a l’exposició coarta i manipula al visitant perquè així siga.

Només per curiositat, si feu un poc d’estadistica, podreu comprovar una arrolladora realitat. Des de que l’exposició del ninot es planta a la carpa de Nuevo Centro sempre ha passat el que vos he avançat que passarà. I segur que si estenem aquest pseudo-estudi als anys en què l’exposicio va estar de nou als baixos del Mercat Central i als del Mercat de Russafa comprovareu exactament el mateix: la distribució dels ninots condiciona les possibilitats d’indult dels mateixos.

Per això, des d’aquestes línies, cal demanar un canvi en la distribució dels ninots. Una distribució ordenada per número de cens creixent (o decreixent) perquè no hi haja àrees separades de la resta amb cartells que condicionen/manipulen la ment del visitant i el seu vot. Si aquestes mesures no es prenen, l’indult resultarà un frau com en certa manera ho ve resultant any rere any. En mans de la Junta Cetral Fallera, organisme rector de la festa, està canviar-ho.

Després de llegir açò, probablement vos queden poques ganes de visitar l’exposició del ninot 2009. Visiteu-la. Malgrat tot, encara es pot respirar un poc de frescor amb noves idees i propostes molt interessants.

Si us serveix d'alguna cosa, jo ahir vaig fer la meua tercera visita… és el que té ser un Malalt de Falles.

--

Part d'aquest article va ser publicat el 18 de Febrer de 2009 a
http://picam.info/num/01/indults-manipulats 

17 comentaris:

Anònim ha dit...

Estic d'acord en tot el que dius.
Hi ha moltes coses que la Junta Central Fallera té que millorar, però crec que cada vegada es nota que hi ha una millora progresiva.

Ja estem en falles!

Maykel ha dit...

Estàs tractant de "peleles" a tota la gent que visitarà l'exposició.
Jo vaig tots els anys en el meu fill i sempre li vota al Ninot que més li agrada ad ell. Te puc dir que no sempre és d'especial. Per a gustos colors, no m'agrada dirigir el gust del xiquet.
Per un atre costat tots eixos ninots que se te "oblida" que existixen, potser és per que s'ho mereixen... per molt que porten ací des de l'època de Regino Mas no augmenta la seua qualitat ni la seua "socarronería".
I ja com a gust personal, t'agrairia que feres honor a la presentació de la web i posares un poc més d'interés a escriure en Valencià, ja que a alguns mos dóna angúnia vore com escrius en "Acatalanao". En el meu poble te calàvem als cinc minuts en eixa parla.

Salutacions
MK

Javi ha dit...

Gràcies anònim pel teu comentari, però encara que hi ha coses que estan millor, altres com has pogut llegir han d millorar molt

Maykel, gràcies també pel teu comentari.

M'alegre que li deixes llibertat al teu fill. De fet et felicite per la teua postura, però després de molts anys anant a l'expo i, després de 3 vegades enguany, veus moltes vegades el que alli passa.

Dius que hi ha ninots que se t'obliden... Mira si estic segur del que dic aue em jugue amb tu una paella en La Pepica que si canviaren de lloc molts ninots d'especial a l'altra part no tindrien ni un quart dels vots que tenen. I a la inversa, molts ninots que estan aïllats aconseguirien molts més vots.

I encara que no és lloc per a debatre sobre les llengües, et remet al primer article del Malalt de Falles on deixe ben clara la meua postura sobre la llengua que "parla" i "utilitza" aquest espai internauta.

Benvinguda

Per a la teua info, vaig nàixer a València, visc a València, i tota la meua vida la faig en valencià.

Tots els que em coneixen poden donar fe d'això. Punt final del debat sobre el tema.

I ja et dic, quan vulgues la paella a La Pepica està en joc.

eNCeNLaMeTXa ha dit...

Pues si, tens tota la raó del mon. És prou intolerable que es tracten amb condicions diferents uns ninots de uns altres, encara que tots sabem que determinats ninots no seràn els indultats... però és un fet completament manipulador delimitar la secció Especial - 1ª A com a màximes potències indultives. (m'he inventat aquest terme, de segur la Agència Valenciana de la llengua, m'odia). En fi, hi han tantes coses en aquesta festa que son injustes... hi hauria que canviar tantes coses, que hauriem de inventar unes noves falles, les falles del segle XXI. Tal vegada és el que es necessita, però el mon de la festa no es troba preparat, seguim amb els corsés de tota la vida, Una llàstima.

Javi ha dit...

eNCeNLaMeTXa, les Falles no cal que es reinventen, encara que estaria molt bé.

Només que seguiren el model festiu primigeni ja em conformava, sempre adaptant-ho als temps que correN.

Si m'ho permets, faig meu el terme màximes potències indultives. Em sembla molt ocurrent i descriptiu del teu comentari

Saludets ;)

Famde ha dit...

La "manipulació" va més enllà; dins dels propis "quartets" de les "Màximes potències indultives" (Mola :P) la colocació es clarament discriminatòria, pense que en gran part involuntàriament.

Fixeu-vos en el Ninot gran de Convent Jerusalem, de una qualitat similar als dos últims indultats, aposte un altra paella a La Pepica a que enguany no puja del tercer lloc (potser inclús no passe del 4rt): està possat en un angle mort que fa que l'atenció s'en vaja cap a altres ninots millor colocats (Pilar o NC per eixemple).

La meua proposta seria que els premis de millor ninot de secció es lliuraresn abans d'obrir l' Expo, i tots els ninot premiats ocuparen el quartet de "MPI"; seria una mena de reconeiximent a comissions humils; i també als artistes. La resta, per seccions però tots als corredors.

Javi ha dit...

Tens molta raó Famde.

Les injusticies són tan evidents que fins i tot demostres una més a les Màximes Potències Indultives.

Monterrubio tampoc té una bona posició perquè la gent moltes vegades ja està sortint i no li fa cas i no sap quina falla ha de votar.

Qui té la millor posició sense cap dubte és Quart Palomar ja que una vegada els visitants entren, dirigeixen la seua mirada a eixe ninot. I Pilar també té una posició dominant que li afavoreix a l'hora dels vots.

Em sembla prou lògica la teua proposta per millor ninot de secció. Però qui triaria els millors ninots de secció: votació popular o jurat?

Veig més factible per qüestions temporals i de logistica l'ordenació numèrica per cens.

Gràcies pel teu comentari!

Famde ha dit...

Jurat, per supost. Els ninots arriben dimecres-dijous, el jurat visita i lliura el premis divendres (no crec que afecte molt al treball d'eixe dia la visita de 3 ó 4 presones més) i dissabte ja tots colocats al seu lloc....

Javi ha dit...

Famde, podriem fer una via mixta entre la teua i la meua proposta:

Sala amb els millors ninots de cada secció i la resta organitzats per ordre de cens de menor a major o a l'inrevés.

Encara que jo sóc reaci a separar en sales perquè continues condicionant psicològicament al visitant

Famde ha dit...

A mi es que ordre de cens no m'agrada tampoc, encara que tots els anys es fera a l'inreves, les falles del mig estaríen "discriminades".
Per ordre d'arribada tampoc, seria un caos.

Pot ser lo millor sería fer-lo per sorteig, que abans de rebre els ninots, el lloc de cadascún estiguera ja sortejat i totalment clar, sense possibilitat de "manipulació d'emocions" ni cap altra cosa. Per donar els premis de secció el jurat s'ho passaria bé :P

I també crec con tu que la supressió de les sales es necessària.

Javi ha dit...

El sorteig també ho trobe prou just, però caldria fixar unes normes per al mateix justes i equitatives.

Una altra manera seria fer una espècie de torn rotatori que cada any asignara un lloc diferent als ninots.

Alicia Calero Cervera ha dit...

Quina raò que tens, Javi, i done fe que la seua vida es tota en Vañència i en valencià, excepte l'any que visqué a França i vingue un dia exclusivament a vore falles i passà de tothom aquell que no vulguera caminar...
Un beset i a vore si quedem...

Javi ha dit...

Gràcies per donar fe, Alicia. jeje

Tampoc em pintes tan ogre que l'any passat per culpa d'esperar a la gent quasi em perc Na Jordana ;)

Un saludet

Prudencio ha dit...

Cuando la exposición se celebraba en la lonja, creo recordar que votaban solo los niños y no hay más que ir al Museo del Ninot para ver los horrorosos resultados de muchos años. ¿No crees que un artista con pocos escrúpulos puede perfectamente "engañar" a los niños y conseguir muchos votos aprovechandose su ingenuidad?. Ahí tienes por ejemplo el, además mediocre,Rey León(no recuerdo el año). En otra ocasión más antigua se indultó una pareja de valencianos de "porcelana".Hay muchos ejemplos. Por otro lado olvidas la habitual manipulación de compra de votos, que se seguiría realizando. Yo "manipulo" el voto de mis hijos enseñándoles a valorar ciertos aspectos que por su lógica inmadurez desconocen. Tengo todo el derecho, por ejemplo, a intentar evitar que voten a un ninot que hace demagogia clamorosa con un tema tan delicado como la solidaridad con el tercer mundo con el simple y descarado propósito de conseguir el indulto. En los padres recae gran parte de la responsabilidad de la educación de los hijos y no voy a permitir,mientras pueda evitarlo, que un artista engañe con malas artes a mis hijos. Cuando sean mayores de edad que voten lo que les de gana. Ahora votarán lo que elijan ellos con mi supervisión. ¿Dejarías tú que un hijo tuyo votase por ejemplo a un ninot representando a un infantil y tierno Hitler rodeado de niños felices de raza aria, o le dirías que se trata de un asesino y lo evitarías?. Todos manipulamos, incluido tú. Lo que para ti es ñoño, a lo mejor para mi es tierno. Tu concepto de lo infantil puede ser muy diferente del mío y no tenemos ninguno de los dos porqué estar equivocados. Deberíamos todos intentar dar nuestras opiniones sin sentar cátedra. Muchos sois los que descalificáis ciertos temas por poco infantiles o por ser muy Lladró o por poco modernos, etc. Etiquetáis despectivamente lo que no es de vuestro agrado, pero creo que no demostrais demasiados conocimientos de pedagogía infantil. Las brujas, hadas, payasos,etc siguen siendo de temática infantil y todo depende del tratamiento. Algunos ninots y sus artistas pasan por muy infantiles y modernos y en realidad son horrorosos e ilegibles. Habláis de oídas y os atrevéis a hacer públicas vuestras categóricas opiniones al respecto. Aun así creo que sería preferible que el voto infantil lo ejercieran solo los niños y por tanto te doy la razón aunque no de forma incondicional. Comprendo que defiendas a los ninots humildes frente a los grandes, pero también se dividen en secciones las fallas según presupuesto y a nadie se le ha ocurrido decir que compitan todas en la misma categoría para que todas puedan tener la posibilidad de ganar el primer premio de toda Valencia. Los que más dinero se gastan lo suelen hacer para competir con posibilidades y si les quitas ciertos privilegios tal vez dejen de gastarse tanto. Pregúntale a los artistas importantes que han conseguido hacerse hueco a base de mucho esfuerzo que opinan.La vida está llena de situaciones "injustas". Cuando voy al teatro no puedo sentarme en el mejor sitio si no lo he pagado y si me presento a las democráticas elecciones sin dinero me parece que no seré presidente, sin embargo me aseguran que cualquiera puede serlo. En el avión no me dejan por la misma razón ir en primera, y me apuesto algo a que mañana intento ver la mascletá desde el balcón del Ayuntamiento y no lo consigo. Cuando voy a la exposición, si hay algo interesante en las secciones bajas te aseguro que no se me escapa y me paro; pero suelo votar, igual que hago en las elecciones, para evitar que algo horroroso gane. Es el típico voto útil, el voto del miedo, es patético, lo sé, pero lo hago libremente y aunque esto de la democracia es casi mentira, me parece peor que otros decidan por mi.

Javi ha dit...

Prudencio, gràcies pel teu comentari.

Primer de tot, jo no intente sentar càtedra, jo expose la meua perspectiva i la meua opinio. Que per cert, ja et puc asegurar que coincideixe en prou gent.

Tens molta rao en que he oblidat incloure el tema de la compra de vots i de compra de entrades a manta per a votar al ninot d'una determinada falla. Després de publicar l'entrada ho vaig pensar.

En una votacio infantil, els xiquets han de votar els infantils, no els pares. I si condiciones el vot del teu fill, allà tu, però no crec que ho faces també quan tinga l'edat de votar en unes eleccions generals/autonòmiques/municipals per a enseyar-li allò que per la seua inmaduresa desconeixen... deixa'l lliure i que s'informe i tinga el seu propi criteri.

La demagògia la fa qui preten imposar la seua visio de les coses camuflant-la en un intent d'evitar que voten un ninot que fa demagògia.

I finalment, jo no parle d'oïdes, parle després d'haver visitat tres vegades l'expo del ninot.

PD.: per favor, per al pròxim comentari utilitza el punt i apart ;)

Prudencio ha dit...

Yo educo a mis hijos según el criterio que creo justo e intento enseñarles a decidir por ellos mismos. Por eso creo que confían en mi. Aunque no siempre coinciden con mi opinión y en este caso te puedo asegurar que votan lo que a ellos más les gusta después de escuchar lo que yo pienso. No suelen votar lo mismo que yo y hasta ahora nunca les he vetado. Pero, insisto, mi obligación es informarles y enseñarles a que piensen con un criterio propio. Corro el riesgo de equivocarme pero lo asumo.¿ Es eso demagogia?.
Para mi es más demagogia descalificar ciertos ninots simplemente por el tema tratado sin entrar a considerar si tienen calidad artística o humana; o ciertas fallas simplemente porque tratan temas ya tratados en otras ocasiones. Es mas fácil destruir que construir y desprestigiar a esforzados y honestos artistas que intentan sobrevivir en un mundillo donde cualquiera puede verter opiniones peregrinas o arbitrarias. La originalidad a secas no es garantía de acierto, aunque yo la suelo agradecer.
A mi esas opiniones poco fundamentadas no me van a influir fácilmente pues mi profesión es artística, y mis conocimientos en la materia me han procurado cierto prestigio y reconocimiento en mi ámbito. No suelo ir dando lecciones por ahí, pero a mis hijos les daré todas las que haga falta, y más en un tema que puedo defender y argumentar. Esto no es imponer mi visión, si no ponerla a su servicio para que aprendan. Tengo sin embargo que agradecer que haya enamorados de las fallas como tú,que luchan por que esto mejore y ponen al servicio de los usuarios que así lo deseen la posibilidad de debatir educadamente. Yo también sigo aprendiendo, pero me indigno con facilidad ante lo que creo injusto.
Los argumentos del tipo "es un fallón", " ahora viene la sección lladró", "eso no es una falla,es una hoguera", "Ya está bien de hadas y brujas", "tiene muchos ninots", "es muy grande","es el mejor ninot","es la mejor falla" etc., son pobres y no ayudan nada a mejorar la fiesta.Que mucha gente opine así no significa que no estén equivocados. Creo que lo más importante de un ninot o de una falla es el contenido y luego el continente. La expresión artística consiste en un equilibrio intangible y subjetivo entre ambos. Las fallas son un arte muy completo y valioso y entre todos estamos consiguiendo que el mundo de la cultura e intelectualidad las aborrezca.
Estoy seguro de que en el fondo coincidimos en bastantes cosas. Si yo no pensase esto no me estaría tomando la molestia de escribir y contestarte. Ni te habría leído.
Perdona si te he ofendido en mi primer comentario, pero he tenido que defender muchas veces las ideas en las que creo y que además me dan de comer.

Javi ha dit...

No m'has ofés. Com bé dius és un debat educat el que propose aci.

Els meus arguments també estan fonamentats després d'anys i anys de conéixer el mon faller.

I no son arguments del tipus que tu dius... son prou més elaborats com pots llegir.

Jo no desqualifique certs ninots en aquest article. Jo desqualifique la manera que JCF té de gestionar l'expo del ninot.

I, per ultim, si lliges habitualment el Malalt de Falles podràs comprovar que hi ha molts articles constructius i plens de propostes. 3 anys donen per a molt...

Gràcies de nou pel teu comentari.