diumenge, de març 22, 2009

Els premis també es cremen?

Tweet

Sembla mentida. Tantes ganes que tenen els fallers de replegar premis, de vanagloriar-se del bon cadafal que tenen, de ser els millors... i va i els posen a la Falla per a cremar-los.


Açò que acabeu de llegir podria ser el que diguera qualsevol turista que visitara València en Falles els dies 18 i 19 de Març. I no aniria molt desencaminat. Perquè per desgràcia sembla que els premis formen part del monument des que els fallers els claven el dia 17 fins a la cremà.

I és que no hi ha dret. Els maleïts palets que serveixen als fallers per a demostrar que són els millors del món mundial, impedeixen gaudir de l'obra dels artistes i en moltes ocasions impossibiliten la lectura de cartells que donen sentit a les escenes corresponents.

Fins i tot en ocasions escenes que tenien un sentit canvien per la posició del palet. O sinò fixeu-vos, per exemple, que en lloc d'una crítica a Rita en Guillem de Castro-Triador...Sembla que li donem un premi per les barbaritats que fa a Ciutat Vella!També hi ha altres escenes on els premis s'inserten de manera que semblen part de la idea original. Es el cas també de Sapadors - Vicente Lleó, on a més de clavar-li un premi a la figura central (per dos vegades com podeu comprovar) i destroçar-la, han decidit els fallers que Fabra i Alperi es mereixen un premi per la seua meravellosa gestió:

També tenim els premis que tapen per complet un ninot o una escena:

Com per exemple en l'obra de Musoles a Pintor Salvador Abril - Peris i Valero i en Illes Canàries - Dama d'Elx,d'Alares en la infantil d'Illes Canàries - Trafalgar,de Pere Baenas en Exposició,de Zafrilla en Borrull - Túria,o de Joaquin Rubio a La Mercè...I per últim ja tenim la "millor" de totes, en la qual el palet forma part del cadafal directament sense contemplacions, com en Jesús - Sant Francesc de Borja infantil de David MorenoEn Sendra - Coll de Molés,Corretgeria Bany dels Pavesos d'Amar...Com podeu observar no és un cas aïllat, és un fet prou generalitzat.

Així doncs, caldria que les comissions que foten als visitants aprengueren d'altres Falles que sí saben apartar els premis del monument. Perquè no només el turista surt perjudicat, també estan fotent a l'artista que ha treballat durant tot un any molt dur perquè la gent puga gaudir de la seua obra completa sense obstacles.

No cal envair ni destroçar el monument per a identificar un premi amb una obra. La gent no és babau i sap que un palet que està a 2 metres correspon al cadafal que està observant.Evidentment no totes les comissions tenen els mitjans d'algunes Falles especials, però costa molt poc posar una tanca, panell o similar penjant tots els premis i separant-los una distància prudencial que no limite la visió de tot el conjunt.

Aquesta és una petita mostra de les "barrabasades" que se li fan al monument i que demostren el poc de respecte que li tenen moltes comissions a l'eix central de la festa. Malauradament estem convençuts que aquesta lamentable manera d'actuar es podria extrapolar fàcilment a tota la ciutat de València i a tots els pobles on es celebra la festa fallera, amb comptades excepcions.

Aixi que a veure si ja d'una comencem a comprendre que el cadafal és el centre de les Falles i que cal respectar-lo com a tal.

Ja hi ha prou històries artificials en la festa que desplacen al cadafal per a damunt tapar-lo en els palets.


--
Article relacionat: Trenca les tanques!!!

7 comentaris:

ExcessosFallers ha dit...

M'agrada esta reflexió com tantes altres que hi feu, però coneixent poquet a les comissions, de les poquetes solucions que podem encetar, seria... fer un concurs de col·locació de palets i si el premi a la mateixa volta s'arreplega a la plaça de l'Ajuntament, segur que ja no tindríem el problema.
Au i gràcies
Excessos

Javi ha dit...

Gràcies pel vostre comentari.

Entre tots hem de començar a canviar aquestes actituds. La tasca no és senzilla, però a poc a poc hem de mentalitzar al faller que el monument és el centre de la festa i cal que reba el tractament que li correspon com a tal

Anònim ha dit...

Hola! Sóc fallera de Sapadors y m´ha fet molta ilusió veure el me u monument, però el que digeu em pareix mal

Javi ha dit...

Fallera de Sapadors, a molta gent també li sembla mal que no es puga gaudir del cadafal com toca.

Els premis es poden posar a banda, com ja has vist en aquest mateix article, i respectar el cadafal.

Es una llàstima que un gran cadafal de Miralles quede desvirtuat per culpa dels palets que vau estacar a les escenes i a la figura central.

Si no vos agrada allò que l'article exposa, ho teniu fàcil apartant els palets a un costat. D'aquesta manera t'estalviaries veure una foto de la teua falla i una critica a la teua comissió...

Anònim ha dit...

A veure, sóc altra de sapadors i els possarem on ens dóna la gana!
Ademés, si puguerem plantar on tots els anys estarien mitjor possats, així que si no sabeu res calleu-vos.

Javi ha dit...

Hola altra de Sapadors,

Ja que saps tant, no estaria mal que tinguereu el valor d'identificar-vos i no parlar des de l'anonimat, on tot és més senzill de dir...

Teniu dret a posar-los on vos done la gana, igual que qualsevol d'escriure el que "li done la gana". La diferència és que qui escriu "el que li dóna la gana", sap un poc del que parla.

Dis-li al teu artista si li fa gràcia que li punxeu el cadafal amb els palets...

Ah! Per cert... què té a veure l'emplaçament de la Falla amb l'emplaçament dels palets? T'ho diré jo: res.

En lloc d'acceptar el vostre error, ataqueu? Almenys altres falles com li he dit a la teua companya si tenen el detall de no tapar/punxar el cadafal. No estaria mal que aprenguereu d'eixes comissions.

Gràcies pel teu comentari constructiu i positiu.

Javi ha dit...

Per si no està clar, açò no és res personal contra una Falla en concret, sinò contra una situació lamentable que està generalitzada per la majoria de comissions de València i JLF.

Com podeu llegir a l'article, no només una Falla tapa/punxa el cadafal...