dimecres, de març 04, 2009

Llibrots, no llibrets

Tweet

Els actuals llibrets han evolucionat moltíssim des que en 1855 (o 1845 segons fonts) Bernat i Baldoví publicara el primer llibret de Falla de la història amb "El conill de Vicenteta i don Facundo" per a la Falla Plaça de l'Almodí.

Dos segles després d'eixa primera aparició del llibret, que recollia només els versets de l'explicació del cadafal en uns poquets fulls, els actuals s'han convertit en volums de considerables dimensions i amb edicions acurades.

Per això hui el diminutiu de llibret perd el seu sentit original, i esdevé anecdòtic front a les tendències actuals, que més bé podrien passar a denominar-se llibrots. Si et descuides alguns et poden arribar a desllomar...

Els llibrets han guanyat en nombre de pàgines, però aquest increment en moltes ocasions està justificat per l'excel.lent contingut. Articles sobre temàtiques diferents, col.laboracions de prestigioses figures de la cultura, anàlisis històriques dels barris i de les pròpies comissions... i un llarg etcètera fan de determinats llibrets, obres imprescindibles de qualsevol biblioteca, fallera i no fallera.

Però no cal oblidar que moltes vegades eixe augment de pàgines i eixos volums enormes estan prou unflats per la publicitat. En ocasions aquesta pot arribar a representar més d'un 30% de l'extensió de l'obra. Per tant, a més de grans continguts, el lector també troba massa "consells". És clar que les comissions tenen en la publicitat al llibret una via de finançament prou important, però de vegades és massa intrusiva i dificulta la bona apreciació dels excel.lents texts que hi podem llegir.

Cal destacar dos factors claus en la millora de la qualitat del llibret.

D'una banda, el concurs de llibrets de la Generalitat Valenciana ha fet que moltes comissions troben un alicient a desenvolupar llibrets més acurats. Si bé aquest concurs té com a finalitat promocionar un ús correcte i acadèmic del valencià, molts llibrets que es presenten no són revisats i presenten faltes ortogràfiques/gramàtiques. Caldria que el jurat d'aquest premi revisara amb més deteniment aquest fet i no permetre presentar-se als llibrets que no compleixen les bases pel que fa a matèria lingüística.

D'altra banda, el premi Enric Soler i Godes, atorgat per l'ADEF, al millor article de temàtica relacionada amb les Falles publicat en un llibret gran o infantil de qualsevol comissió fallera de la comarca de l’Horta.

Aquest premi ha fet que el món faller haja començat a interessar-se per la investigació fallera i publique els resultats en articles de llibrets. La finalitat d'aquests premis és molt lloable ja que dignifica i fomenta la recerca històrica sobre les Falles. No obstant això, la tendència dels premiats sembla centrar-se sempre en el passat, deixant de costat l'anàlisi del present i el futur de la festa, que també caldria premiar pel jurat de dits premis. Cal estimular articles que posen llum al passat de la festa, però també que analitzen i dibuixen el que són i seran les Falles.

I després de tot aquest "rotllo" des del Malalt de Falles us fem algunes recomanacions que no haurien de faltar en la vostra biblioteca fallera:

"Màscarades" de la Falla Plaça de Jesús: En la línia argumental del cadafal, aquesta comissió desenvolupa la temàtica teatral al seu llibrot. Història, teatres internacionals i col.laboracions com la de Josep Lluís Sirera donen a aquesta obra un rang cultural molt elevat Això si, es tira a faltar algun estudi o article més dels teatres de la Ciutat de València, just quan un d'ells, el Princesa, ha estat víctima de les Flames.

En general, aquest llibret amb presentació molt teatral, és un magnífic exponent de l'evolució del llibret cap a la creació de continguts de qualitat.

Altres recomanacions també interessants són les següents:

- Na Jordana: Si cada any el seu llibret és de compra obligada, enguany que la comissió del Carme compleix 125 anys encara ho serà més.

- Plaça del Pilar: el 50 aniversari en especial segur que dóna com a resultat una obra on conéixer millor els 50 monuments especials de la comissió pilarenca.

- Mossén Sorell - Corona: Per disseny, per contingut, i per l'entrevista a Joan Monleon, no el podeu deixar d'adquirir.

- "Malva" d'Alzira i "El Mocador" de Sagunt: Aquestes comissions són referència fora del Cap i Casal pel que fa al llibret. Poesia, història de les poblacions, anàlisi sociològic de la festa, i articles de prestigioses signatures... que més demanar?

- Palleter - Erudit Orellana: al centenari de l'Exposició Regional de 1909, aquesta comissió dedica el seu llibret a aquest esdeveniment tan important per a la ciutat de València.

Per últim, cal destacar una nova via de llibret: la publicació electrònica. Els llibrets en paper estan molt bé, però hui en dia Internet es converteix en un mitjà capital per a la difusió del llibret de Falla. Encara que no està molt extesa, algunes falles ja estan explorant aquesta via, com ara la Falla Plaça de l'Arbre amb llibrets històrics i actuals, o la Falla El Mercat d'Alzira amb el seu llibret de 2009, que a través d'un servei web 2.0 com és Isuu ens permet veure'l on-line amb una interfície molt còmoda i amigable. Fixeu-vos que a la web d'aquesta falla alzirenya ja veuen els avantatges del llibret electrònic:

Gràcies a internet aneu a poder vore tot el llibret en color (cosa que no podem fer en l'edició impresa pels lògics costos econòmics)


Com va dir Joan Monleon a la presentació del llibret de Corona, les Falles es cremaran, els fallers desapareixeran, però els llibrets quedaran com a testimonis únics d'una època, d'unes Falles... d'una societat com la nostra.

--
Imatge del llibret electrònic de la Falla El Mercat d'Alzira

4 comentaris:

Josep Manuel ha dit...

Com sempre els teus articles són molt interessants, però això del tema dels llibrots( com de manera adient anomenes) està molt bé, però no trobe sentit a un llibrot que no porte la esència del veritable llibret que va crear Bernat i Baldovi: la poesia (festiva o no). Un llibret/llibrot sense una treballada i acurada explicació de la falla que és la seua "gallina d´on eix el ou", sense això és com un arròs sense sal, tindrà bona "pinta" però li mancarà la substància.

Javi ha dit...

Estic d'acord amb tu Josep Manuel. L'explicació és l'origen del llibret, però també està bé acompanyar-lo de continguts interessants.

Al cap i a la fi el que si es podria llevar ja que no té cap sentit són les fotos de les Falleres, presidents, nom dels fallers... i donar-li més protagonisme a l'explicació de la Falla.

Gràcies pel teu comentari!

Alicia Calero Cervera ha dit...

Com tots els teus articles, genial.

Volia comentar-te, tinc una columna a una pagina web i aquesta setmana la he dedicat a les falles, si vols llegir-la, aci està el link http://letraskiltras.ning.com/

Es en castellà perque es una pàgina internacional.

Continua així.
Un beset

Javi ha dit...

Acabe de llegir-la Alicia.

Enhorabona per participar en Benicalap!

com que no m'ho havies dit encara???

Només un puntet que t'enganyes un poc... la crisi enguany no ha arribat a les comissions, arribarà l'any que ve. Quan vulgues t'explique el perquè.

Ahir vaig parlar amb Marisa jeje

Ens veiem!