dijous, de juny 11, 2009

Blanc i Negre

Tweet

Històricament, la festa fallera sempre ha tingut l'enyorança dels temps passats com a subjecte principal d'una gran quantitat dels cadafals de moltes èpoques. Criticant la modernitat es pretenia defendre una visió tradicional de la vida i de la societat de cada temps.

Hui en dia, eixa idiosincràsia "tot passat fou millor" s'expressa d'una manera ben diferent. Hui en dia, el Blanc i Negre està de moda.

Tant de moda que trobem Blanc i Negre a moltes escenes modelades en un material acabadet d'arribar a l'art faller com és el suro, si ho observem amb certa perspectiva històrica, és clar. Sembla una paradoxa que l'antic Blanc i Negre i el modern suro blanc puguen conviure tan bé.

I Qui millor representa la idea que tenim de Blanc i Negre que Groucho Marx? Així doncs, sembla prou normal trobar al protagonista del llargmetratge "Una nit a l'òpera" al cadafal de mateix lema.


Què seria de Groucho sense els seus delirants germans Marx? Al cadafal infantil de Pisarro els trobem adaptats al segle XXI en forma Pocoyó i els seus amics de la sèrie de dibuixos animats.


I és que el cinema en Blanc i Negre és una font infinita d'inspiració per als artistes fallers. De fet a Convent Jerusalem els ja habituals Laurel i Hardy fan una aparició estelar parodiant la Federació d'Enginy i Gràcia.


I evidentment per comparar èpoques passades amb temps actuals el Blanc i Negre és ideal. Com a la falla Pisarro - Ciril Amorós, obra de Vicent Martínez, on hem fet un viatge en el temps fins a periodes prehistòrics o les costums de la Guerra Civil.


D'altra banda, el Blanc i Negre atorga un caracter mític als cadafals antics. L'absència de color en les fotografies fa que moltes vegades mitifiquem cadafals que a la seua època passaren prou desapercebuts i en què la qualitat no era tan alta com hui la creiem. En certes ocasions els sobrevalorem només pel fet de contemplar-los en instantànies antigues. En unes altres, els excel.lents qualificatius que reben estan absolutament justificats

En 2009, els papers s'han canviat i el que era en Blanc i Negre ha prés color amb el pas dels anys. Enguany pel 40 Aniversari de la mort de Regino Mas s'ha volgut fer una reproducció de la mítica "La llei de l'embut" plantada al 1944 i considerada com una de les millors falles de la història, sinò la millor.


La seua versió a color no fa molta justícia a l'obra capital del mestre de Benifaió. Ací teniu un parell de mostres de la Falla Municipal del poble bressol de Regino Mas.També un altre mite faller ha tingut la seua versió "a color". Es tracta del cadafal "La lluita per la vida" de Salvador Debón, plantat al 1959 per a la Falla Visitació - Oriola, primera ocasió en què el primer premi de secció especial va viatjar a l'altra vora del Túria.


Enguany complia 50 anys i l'artista Francisco Ribes va ser l'encarregat de plantar una reinterpretació molt sui generis que duia per lema "50 anys després continuem la lluita per la vida".


A la vista d'aquestes revisitacions històriques, caldria replantejar-se si és necessari fer rèpliques "a color" dels mites del cadafal. De vegades és millor deixar les grans obres de l'art faller en Blanc i Negre... més que res per conservar el mite.


---------------------------------------------------------------
A partir d'ara, Malalt de Falles, el primer blog sobre Falles, prén un descans necessari i indefinit per a reprendre en més forces a la tornada.

Gràcies a tots per la vostra fidelitat. Fins prompte!

---------------------------------------------------------------

Foto Groucho Marx obtinguda en Sento P.C. Fotografia Digital

Fotos de "La llei de l'embut" (1944) i "La lluita per la vida" (1958) de la web del Gremi d'Artistes Fallers

Foto de la reproducció de "La llei de l'embut" realitzada per Carmensin.FLV de la Falla la Verge de Benifaió

8 comentaris:

ixxmael ha dit...

Me ha encantado este post... tanto "La llei de l´embut" como "La lluita per la vida" fueron grandísimas fallas, míticas...
Espero ansioso la vuelta del "Malalt de Falles".

Javi ha dit...

Ixxmael, només per gent com tu mereix la pena continuar l'aventura del Malalt de Falles.

I tranquil, que ja n'hi ha més de 15 articles en la recàmera preparats...

Fins prompte, Malalt! ;)

Vicente P. Casanova. / Sentopc/ ha dit...

Gracias por el aviso Javi.
Y la verdad es que me alegr mucho, un detalle por tu parte.
Si necesitas algo mas , me lo dices.
Te deseo lo mejor, con este blog.
Saludos.

Javi ha dit...

Gràcies a tu Vicent per permetre'm mostrar les teues meravelloses instantànies.

Espere que les pròximes Falles ens puguem trobar i tornar a demanar-te una nova fotografia tan bona com aquesta.

Un saludet ;)

Óscar Pardo de la Salud. ha dit...

Javi como siempre magnífico tu artículo, vamos a echar de menos el parón de verano de tu magnífico blog.

Ánimo, descansa y coge pilas para afrontar de nuevo el invierno.

Un abrazo.

óscar

Javi ha dit...

Gràcies Óscar per la teua fidelitat al Malalt de Falles.

Encara no he decidit si serà descans estiuenc o només descans "examenil"...

Però tranquil. Material n'hi ha preparat ;)

Una abraçada.

Sergi ha dit...

Hola Javi, soc Sergi Pitarch periodista i autor del bloc www.canviemlarealitat.com. En estos moments estic fent un treball d'investigació per a l'Acadèmia Valenciana de la Llengua sobre la importància del la blocosfera en la difusió del valencià a internet. Ara faig l’inventariatge de tots els blocs fets al País Valencià o per valencians i valencianes. En breu us passaré una enquesta a tots els blocaires per conèixer les seues motivacions. Si t'interessa col•laborar només hauries de contestar a l'enquesta que us passaré a tots en un futur. Però em faria falta un correu de contacte. Si vols més informació el meu correu spitarchtreballavl@gmail.com
Ens coneixem del programa de blocs de la SER
Salut

Deprisa ha dit...

M'ha agradat molt el reportatge. Els temes en blanc i negre tenen aquest to nostàlgic que mai passarà de moda :)
Un salut,
Deprisa