dimecres, de maig 19, 2010

Una Pinotxada inèdita (I)

Any rere any, moltes Falles es planten als carrers del Cap i Casal. Dècada rere dècada, ja no són tantes les que passen a formar part de l'imaginari col.lectiu de la festa. Molt poques són les que passen a formar part de la Història de les Falles.

Tots guardem al nostre cervell Falles que, per damunt de premis, s'han convertit en símbols d'una determinada època o generació de valencians. Alguns anys fins i tot els recordem més per eixes Falles que pel guanyador del palet. Són Falles que han marcat tendència, que han trencat esquemes, que han sobreeixit per algun aspecte en concret. Segur que en llegir aquestes línies molts esteu pensant en alguns exemples.

Per això, una vegada superada la primera dècada fallera del segle XXI, és un moment ideal per plantejar-se quins han sigut eixos símbols d'aquests primers deu anys. Cadascú tindrà uns diferents i segur que no arribaríem a posar-nos d'acord en una llista, o tal volta si, qui sap.

Un d'eixos símbols podria ser (els anys ho diran...) "Pinotxada Universal" o "2001: Una odissea de tres parells de nassos", és a dir, la Falla del Pinotxo, la Falla Na Jordana 2001, obra de Manolo Martín.

Per temàtica, per estètica, per l'emplaçament i per tot un seguit d'aspectes més, "Pinotxada Universal" s'ha convertit en una Falla que representa els valors d'una nova manera d'entendre la festa, d'un possible nou camí a explorar.

Sense entrar en les discussions típiques sobre premis, modernitat o tradició, Falla o no Falla... i amb una altura de mires superior, aquesta contribució pretén ser una mirada enrere del cicle de vida d'una de les propostes més atrevides i més simbòliques d'una dècada.

Gràcies a José Butragueño
, membre de la Falla Na Jordana, hui anem a poder gaudir de documents inèdits en forma de vídeo (realitzats per ell i cedits a Malalt de Falles) on seguir totes les etapes de la Pinotxada Universal.

Molt he reflexionat sobre com publicar aquest material, si afegir o no versos de la Falla, si posar comentaris, si editar els vídeos d'una manera especial... i el resultat de dita reflexió és que tota paraula sobra, tota "floritura" està de més. Els documents realitzats per José Butragueño tenen un valor històric tan alt al meu entendre que el millor que puc fer és publicar-los tal qual com es van crear.

Així que amics, ací teniu 12+1 vídeos, separats en dos articles, que revisiten el Taller de Manolo Martin, teletransporten a l'any 2001 a la Plaça del Portal Nou, posen el cor a mil amb moments de tensió a la plantà, reviscolen mites com Pere Borrego Galindo i Manolo Martin o ens mostren la bellesa d'una cremà única durant 21 minuts... Bon profit.

El Taller de Manolo MartinPlantà del pitxerPreparació de les cames de PinotxoPlantà de les cames de Pinotxo

Plantà de Pepito GrilloSegona part de l'article

http://www.malaltdefalles.com/2010/05/una-pinotxada-inedita-ii.html

4 comentaris:

Óscar Pardo de la Salud. ha dit...

Fue una falla impresionante, recuerdo la impresión que daba verla sobresalir por encima de los tejados de la calle portal nou.

Gracias por traernos estos buenos recuerdos, y como siempre felicidades por este magnífico blog.

ixxmael ha dit...

Al ver los vídeos me ha vuelto a sorprender esta magnífica falla, una falla MÍTICA con mayúsculas.

Gracias por publicar en tu blog este material inédito de José Butragueño que hizo un magnífico trabajo.

I e s u ha dit...

Interesant articul!

La primera falla de Na Jordana en la nova ubicacio del Portal Nou, de Manolo Martín, va caure en part, aquell guerrer que enroscava el món.

Va ser emocionant vore cóm l'ajuda d'atres artistes, com ara Alfredo Ruiz, feren posible la seua plantà.

Salutacions.

Fernando Sala Soler ha dit...

Hola he arribat aci gracies al blog de Duques, moltes gracies per els teus anims!!pero trobe que es molt complicat insertar-se en el mon de les falles.
Per cert no coneixia aquest blog, pero m´encanta, em faig seguidor!jj
Saluts!!