divendres, d’abril 27, 2012

Reinventar una plaça

Quan en la vida ens estanquem, de vegades, cal parar-se, mirar on estem, reflexionar... preguntar-se qui som, qui hem sigut i qui volem ser. Qüestionar-se perquè hem arribat a una situació determinada i què necessitem per canviar-la és un exercici d'allò més saludable.


Si estem estancats és molt recomanable canviar de camí, canviar en general, trencar amb el passat (que no oblidar-lo ni deixar de respectar-lo), reinventar-se... En la vida molt sovint és necessari. En les Falles també.

Hi ha places que, per la seua història i trajectòria, sembla que duguen un sac ple de pedres a l'esquena que els impossibilitara avançar. Si a més li sumem una economia en plena crisi i una manca de recursos preocupant, arriba un punt on l'estancament es converteix en un perillós retrocés. 
La guinda de la negativitat es posa al pastís quan, en nom del recurrent argument "és que això ha de ser com tota la vida", es bloqueja qualsevol possibilitat d'avançar en una línia diferent.

En una època en què l'aposta econòmica s'està demostrant inviable per a moltes comissions cal arriscar amb projectes sorprenents, enginyosos, innovadors... projectes que giren la mirada de la gent cap a la teua plaça, projectes en definitiva que ajuden a recuperar el centre d'atenció perdut.


Tot açò és aplicable a moltes places, però hui hi ha una que ho necessita més que les altres. Una Plaça històrica que en un passat no molt llunyà va assaborir les mels del pòdium. Una Plaça que ha tingut a les més grans figures de l'art faller en la seua història. Eixa Plaça és la Plaça de la Mercè.

La Mercè ha perdut eixa força que fa uns anys tenia, ha perdut eixe poder d'atracció, ha perdut eixa categoria de "visita obligada" per una posició secundària en la festa i també en la secció especial. Per tot això, La Mercè necessita recuperar urgentment el seu emblemàtic emplaçament amb una Falla que redirigisca totes les mirades de nou al cor de València.


Altres places ja han prés nota i han emprès un nou rumb. L'Antiga de Campanar ha sabut refer-se i aprofitar l'explosió de Vicent Martínez per atreure de nou l'atenció de la secció especial. Falles arriscades en tots els aspectes han fet que cap Malalt de Falles puga passar per alt les obres dels de Campanar.

Els membres de La Mercè tenen en el model de Falla mencionat (parle de Falla i remarque Falla)  un espill on mirar-se per començar eixe nou camí que molts demanen. Aquesta nova etapa no passa obligatòriament per ser d'especial. Més bé passa per ser Especials. 

La Mercè necessita reinventar una Plaça. La seua Plaça.

4 comentaris:

Nuestras Fallas ha dit...

Cierta la reflexión y esperamos que hagan lo que aconsejas porque sin duda no se puede perder lo que fue. Muy buen artículo.

Óscar Pardo de la Salud. ha dit...

Amigo Xavi muy buen reflexión que comparto al 100%; siempre me ha caído muy bien esta comisión de la plaza de la Merced, pero desde hace unos años como tú dices, la visita a la falla, ya no es una prioridad.
Estoy seguro que tomarán nota y cambiará con su situación actual, pues para eso son una comisión longeva y experta.
Un abrazo y como siempre felicidades por tu magnífico trabajo.

Malalt ha dit...

Gràcies pels vostres comentaris!

bestiabayarri ha dit...

Es pot dir mes alt , pero no mes clar ...desde Joaquin Rubio , que no hes a vist res que cride l'atencio amb prou força , per visitar aquesta mitica PLAÇA . Una llastima , els meu primers records fallerils , son de fa mes de 30 anys a aquesta plaça i a un altra mitica com es el Pilar ... en fi Força companys de la Merced i endavant ...