dissabte, de maig 03, 2014

Un transatlàntic navegant per l'Albufera

Llegia fa uns mesos una entrevista a Pedro Ruiz en la qual comentava que "TVE era un portaavions navegant al Retiro". Ràpidament vaig traslladar la reflexió a l'escena fallera. No va resultar gens difícil trobar comparació. I és que Junta Central Fallera no deixa de ser com un transatlàntic navegant per l'Albufera. 


Tot vaixell té un capità i en el cas del màxim organisme faller, Francisco Lledó exerceix com a tal. Millor dit, hauria d'exercir com a tal. Realment ni ho fa ni ho ha fet durant els anys que ha ocupat el càrrec de president de l'entitat.

El regidor popular (no deixa de ser això, un regidor polític nomenat a dit) ha demostrat durant el seu periode al capdavant de Junta Central Fallera que no té dots de lideratge ni carisma per estar on està. La seua gestió està marcada per la manca d'iniciativa i per la sensació de rumb perdut al front de la festa fallera.


Lledó no s'ha caracteritzat per llançar propostes de calat ni debats que dinamitzen el món faller. A les assemblees les mencions i peticions d'un nou congrés faller han sigut acallades des de la presidència en nombroses ocasions, per posar un exemple. De reformes sobre el model actual ja ni parlem.

Com a màxim dirigent de Montolivet, tampoc ha estat capaç de modernitzar els grossos i retrògrads pilars de la presó fallera. La històrica ineficiència i manca d'operativitat de Junta Central Fallera continuen vives sense que Lledó haja fet massa per modificar les més arcaiques estructures del centre administratiu faller. 


Malgrat les més que valorables aportacions dels fallers voluntaris, un col.lectiu de més de 100.000 persones no pot ser gestionat obrint només unes poques hores al dia amb uns funcionaris que es compten amb menys dits dels que tenen dos mans. Les propostes de professionalització de JCF han estat obviades per complet.

Un bon líder és aquell que marca el pas del seu equip. Aquell que intenta fer-lo avançar. No aquell que li posa entrebancs i l'adorm deixant-lo a la deriva. La impressió que deixa el regidor Lledó durant el seu mandat és precisament eixa, la de situar a la deriva Junta Central Fallera i per extensió al món faller.


Una mà de pintura pel 75 aniversari i fotos del passatge no és el que necessita un transatlàntic que navega per llacunes d'aigua dolça. Un vaixell de grans dimensions com este hauria de posar proa a nous horitzons amb decisió i seguretat reorganitzant i modernitzant el seu interior. Per aconseguir-ho seria imprescindible tindre un bon capità. Llàstima que Lledó no sàpiga dur el timó.

Cap comentari: