dimecres, de maig 06, 2015

Per un servici estadístic faller

La festa de les Falles genera una quantitat d'informació descomunal. El volum de gent, associacions, entitats i resta d'actors implicats és tan gran que les dades produïdes podrien equiparar-se al d'una ciutat de grandària mitjana de qualsevol racó del món. No està de més recordar que el col.lectiu faller suposa més del 10% de la població de la ciutat de València, que ja és dir.


Ara bé, què es fa amb tota eixa informació? S'aprofita per analitzar i observar com evoluciona la festa? A partir d'ella s'articulen mesures que el col.lectiu faller demana? Es fan enquestes per saber l'opinió de la població fallera? Em tem que molts ja coneixeu la resposta a estes preguntes. No. En absolut.

L'única xifra que escoltem any rere any és el famós milió de visitants en la setmana fallera. Què curiós que sempre és un milió. Ni puja ni baixa. Sona un poc a tòpic. Sona a la cançó de sempre quan arriba la festa gran del Cap i Casal. Estaria bé conèixer més detalls...


Per això i per més motius que s'exposaran es fa imprescindible la creació d'un servici estadístic faller, una mena d'observatori de la festa que estiga al corrent de com bateguen les Falles, de l'opinió de la base fallera, no de les elits que es preocupen més de gastar-se els pressuposts municipals en luxes indecents per a mandataris estrangers que en invertir en millorar el patrimoni festiu valencià.

Hi ha moltes raons per a la constitució d'aquest ens, però les més importants es podria dir que són tres: transparència, visibilitat i escolta activa. Passem a analitzar-les amb detall.


La transparència és evident en un temps en què als governants se'ls exigeix molt. El fet de proporcionar pressuposts, estadístiques de l'estat de Junta Central Fallera a tots els nivells i fer-los públics hauria de ser d'allò més natural en una institució pública. Com hem comprovat estos anys, no ha estat el cas amb el govern del Partit Popular qui ha posat totes les traves possibles en este aspecte.

La visibilitat. El món faller té un problema de visibilitat gravíssim. La societat no fallera no s'entera de res (ni de vegades vol) del que esdevé al col.lectiu. Desconeix per complet totes les accions solidàries, tot el moviment econòmic i tot l'impacte social de les comissions falleres. Per això, mostrar amb dades objectives el pes a tots els nivells dels fallers al nostre territori seria una bona manera d'obrir els ulls a qui no veu i a qui no vol veure.


L'escolta activa és fonamental per actuar d'acord a les necessitats de les associacions falleres. Com un governant pot tancar-se en banda i no donar veu a la festa com ha fet Lledó en moltes ocasions? Com no es deixa participar a la base demanant la seua opinió? Realitzant estudis estadístics i fent enquestes sobre temes d'actualitat (o no) es posaria en marxa eixe concepte tan de moda ara, la participació activa del món faller. Si ens plenem tant la boca amb allò de "es farà allò que vulguen les Falles" per què tancar-li la porta en la cara? Sembla il.lògic.

La informació és poder i no hi ha millor manera d'empoderar al món faller que articulant tots els mecanismes per fer-la disponible a tots els nivells i de la manera més accessible possible. En mans dels futurs gestors dels organismes de decisió de la festa està no només obrir la festa a la societat, sinò fer-la més transparent i més visible. Esperem que eixos gestors siguen valents i tinguen altura de mires per fer-ho possible.