dimarts, de maig 02, 2006

"Caminante que haces camino al andar..." (IV... pensàveu que s'havia acabat la tortura??)

Tweet


Com a regal (o qui sap... igual tortura) per les més de mil pàgines vistes del Malalt i pels més de 300 visitants que sou, us regale amb molt de gust una delícia en forma de quarta entrega del "Caminante..." més famós de la festa fallera.

O us pensàveu que us convidaria a un platet d'arròs a banda al passeig marítim??? Sí home.. i què més voleu??? Un massatge als peus i una regata en l'Alinghi???!!!! Quan Rita vaja de groc canari a la Crida, us pague el que faça falta. Fins aleshores desperteu del somni benvolguts malalts...

dia 18: un dia pel marítim

Comence el dia tardet... escolte des de la meua habitació els primers trons de la mascletà que sona al menjador... són les 13.55. Els meus plantejaments inicials se'n van pel senyor Roca. Però això no em lleva la idea de visitar el marítim faller i arribar a temps a l'engraellat d'Almirall Cadarso-Comte Altea.

Em clave al metro i al tramvia direcció a la meua primera parada: el barri de Benicalap. Més de dos monuments m'haguera agradat veure, però he de seleccionar si vull arribar a tot. Trie Alquerias Bellver-Garbí i Av. Burjassot-Pare Carbonell.

La primera és obra de Ximo Esteve, artista compromés i crític com a pocs. I no causa decepció en mi el monument de 1ªB que no sé sap ben bé perquè no té palet. Potser per la seua crítica ferotge a Zaplana i la seua Terra Ruinítica?? El cadafal en termes generals està prou bé: gaudeix d'un bon remat amb els "tunos", té bona crítica al model urbanístic, no es talla la llengua... Tal volta, l'únic "però" possible a aquest artista és la seua estètica... ja que en moltes ocasions gasta refregits i motles ja molt vistos que "embruten" un poc el seu treball.

La segona, la falla "benicalap", és un monument que em provoca diverses sensacions, sobre tot després dels embolics financers/polítics/subvencions que han envoltat aquesta comissió ex-especial. Per una banda, em pregunte si de veres és necessari estar a l'especial sempre per obligació. Enguany han competit en 1ªA guanyant un segon premi de manera prou destacable. Per altra banda, em sorgeix el dubte de si allò que veig és un segon premi o no. "Tipejas y tipazos" tracta un tema molt manit en les Falles com és el tema de l'estètica humana i les operacions. I ho tracta amb dos volums, un més estilitzat i un altre a la dreta amb més "greix", amb els quals oposa les idees d'esvelt (damunt d'una poma amb dibuixos eròtics molt currats i originals) i de greixut (damunt d'una "hamburger" a l'estil fast-food). Vicent Llàcer es nota còmode amb aquesta plaça, ja que la coneix molt bé al haver plantat els últims anys. Un poc més de risc degut a l'amplària de la plaça li haguera atorgat a la falla un caràcter més espectacular, ja que l'estructura del cadafal és clàssica a més no poder.

La següent estació (i mai millor dit després d'haver muntat al tramvia) és Malvarrosa-A.Ponz-Cavite. Tenia moltes ganes de veure eixe cadafal perquè és l'únic que, a priori, tenia una crítica de barri. Només arribar després de recórrer el llarg carrer Malvarrosa, la primera impressió és de vistositat i projecte cridaner degut a la seua pintura diferent i colorista. Una vegada passat el primer impacte, pegue la volta al cadafal alegrant-me d'escenes com l'hort de pals de golf o els taurons que especulen amb el balneari de les Arenes... les expectatives quant a crítica estan plenament satisfetes. Continue amb el meu passeig i, horror!!, em trobe el cadàver de Blasco Ibañez amb quatre cavalls al cap... brrrrrr... quina por que fa el ninot indultat d'enguany. Això només té una paraula: incoherència amb la línia de modelatge i d'estètica de tot el cadafal... degut a les ànsies de la comissió per dur-se un ninot indultat a la boca... Penós. Però salvant aquest detall, globalment la falla em plena. L'aire fresc de l'estètica "Martiniana" em fa veure un raig d'esperança entre la foscor del barroquisme faller. Això si... un poc de coherència per favor!!!

A continuació comence a visitar el món marítim faller. Un descobriment, agradable per a mi, que em fa caminar unes dues o tres hores, amb entrepà de truita de creïlles pel mig, per la Malvarrosa, Cabanyal i finalment l'Avinguda del Port i voltants. Com no és qüestió de fer una anàlisi completa de tot allò que vaig veure, us faré un mini-resum a l'estil de la meua visita pel Carme


  • Dr. Alvaro López - Sant Juan de Dios de Viguer: cadafal simpàtic i amb alguna escena que em fa dibuixar un somriure. Llàstima de l'aïllament que pateix el seu emplaçament. Viguer es mou millor ací que en cadafals grans? Ho deixe en l'aire.


  • J. Benlliure - Vicente Guillot: crítica a la Copa de l'Amèrica prou ben aconseguida... tal volta amb una millor pintura de l'embarcació com en l'esboç li haguera atorgat més força al monument. Un cadafal que fa Recio des de fa anys amb ganes pel que es veu. Llàstima que el seu treball no estiga al nivell de Misser Rabassa - Poeta Maragall en Jesús. Al mateix carrer Reina - Vte. Guillot em fa pensar en què a Edo caldria posar-li una senyal de Stop com les del cadafal... les dimensions de l'esboç i les del monument són exactament iguals... 2D pur i dur


  • El cas Barraca-Espadan: curiós que aquest cadafal té els paràmetres que solen ser guanyadors de primers de 1ªA (monumentalitat, remat i un guió sense crítica alguna) i s'haja dut un 13è premi... curiós. Ara bé, tampoc ens enganyem, la falla tampoc tenia el super remat que l'esboç anunciava i la pintura tampoc era tan vistosa com es podria pensar: tonalitats prou fosquetes al conjunt que feien que els elements del cadafal perderen el seu pretès caracter espectacular. Queixes airades des d'aquesta comissió al veredite: l'assumpte del jurat de 1ªA és de jutjat de guàrdia. Barraca - EspadanAltre cas és la falleta infantil que mereix un post a banda... amb la imatge supose que compreneu perquè... Més endavant parlaré sobre la falleta... també curiosa.  • Hierros - Juan Bta. Perales de Toledo: sempre tinc esperança de veure algo interessant quan arribe a l'emplaçament. Decepció. El monument perd prou respecte a l'esboç sobre tot la pintura (què important és la pintura...) i també en la crítica on es barreja tot amb no sé sap quin criteri sota el tema de la llei... ah! John Wayne duia unes pistoles un poc estranyes...


  • Ramiro Maeztu - Leones: Ballester i Rojas formen la parella de moda gràcies a monuments com aquest o Quart-Palomar. Destacar del cadafal del marítim, sobre tot la figura central. L'ocurrència de fer del bany l'habitacle d'un F-1 o d'un cotxe és fantàstica. Us imagineu a Alonso al W.C. de sa casa intentant avançar a Schumi que va per la cuina amb la paella de volant??? En l'aspecte negatiu cal dir que hi ha una absència de crítica, però almenys té originalitat, cosa que li dóna un caracter de falla graciosa amb un estil de modelatge més fresquet


  • Manuel Candela-B. Tortosa: és el paradigma de falla "armandoserraniana". L'originalitat és innegable a banda de valorar la seua línia de crítica/exaltació a l'esquerra/dreta. Els jocs de paraula estan agafats pels pèls i el modelatge de la falla és nul ja que s'ha optat per un disseny en 2D. Pel que fa al cadafalet de Valero on penjava als nanos del món faller cal dir que és una sorpresa agradable per al Malalt. Ninotets vestits de fallers i modelatge de línies simples amb molta simpatia la caracteritzen


  • Manuel Candela-Av. Port: em vaig tornar carabassa per trobar-la i al final no ho vaig aconseguir. Qui li manaria a JCF canviar-la d'ubicació? Maleït trànsit dictador


  • Arts i Oficis-Actor Llorens: estil foguerer molt digne utilitzant com a temàtica les noves tecnologies representades per antenes i ratolins de línies quadrades que plenaven molt correctament la localització fent el cadafal més gran del que era realment. La crítica girava entorn al canvi de situacions habituals per culpa de les innovacions tecnològiques actuals; com, per exemple, el mestre que apareix per la tele perquè els alumnes paren atenció. Grata sorpresa aquest monument


  • Duc de Gaeta-Pobla Farnals: primer premi de 1ªA o no primer premi...? Sota el lema "Fa por", un d'aquests artistes que té presa la mesura als paràmetres dels jurats JCF, Paco Mesado, realitza un monument que, degut a la seua plaça, tira per la verticalitat atorgant-li més metres dels que realment té. Bon acabat i pintura + crítica lleugera + jurat 1ªA = primer premi... No hi ha més que dir, pense...
D'ací amb el cul apretat agafe el metro per poder arribar, a tota llet, a l'engraellat. Arribe a Almirall Cadarso i... oh desil·lusió; no hi ha res muntat i això em fa sospitar negativament. Entre a la carpa, pregunte i, com em temia, suspés. JO MATE A ALGÚ!!!!!! tot el dia a corre-cuita per veure'l i no el fan??? Hagueren rodat caps en eixos moments... entre ells el meu.

Diuen que no hi ha mal que per bé no vinga. Més temps per veure monuments. Encara em queden alguns de Russafa, l'Eixample, Pisarro, i Plaça Espanya.

Respecte a Russafa destacar com sempre Noscarmientas, on tota la comissió fa la Falla. Ole els vostres collinsus "noscarmenters"!!!! Una crítica d'aspectes com els contractes laborals, el parc central o els talla de carrer amb els típics 2D d'aquesta comissió fan al personal riure's de bon grau. Tal volta la figura central podria haver estat un poquet millor.

De l'Eixample ossssea... (uy, quina palabra més tonta m'ha eixit... hauré de netejar-me la llengua...) destacar "La fertilitat" de Joaquim Costa - Borriana, falla Zafrilla amb totes les de la llei.I per penúltim, Pisarro-Ciril Amorós. De com un artista es troba més còmode en un emplaçament amb menys pressupost que l'any anterior, però on els seus treballs llueixen més. Risc borrianer en tota la seua extensió gràcies als menuts que acompanyen a V. Ramírez en la seua trajectòria. Escenes que fan riure a la gent, com la sala de parts dels 8 o el saló de la casa, perquè es veuen identificats dins d'eixes situacions. La cigonya un poquet clavada d'aquella manera per compensar la trasera del cadafal, però bo, en general un momument prou digne. Fallers de Pisarro, aquest any a qui li han furtat?? Llàstima que no heu anat a arreplegar el palet en volquers com els protagonistes del vostre monument...

Per últim, menció especial, a la Falla Crítica d'enguany... Un monument que rememorava les víctimes republicanes durant la Guerra Civil i posterior dictadura. Un cadafal directe i dur de totes totes on es podia reflexionar sobre la memòria històrica en l'any del 75è aniversari de la II República Espanyola. L'estètica deixa pas al missatge, un missatge clar i contundent entorn a les barbaritats i els patiments de les persones que van morir per unes condicions de llibertat que per desgràcia el tio Paco no va consentir. Un 10 per a l'Associació Cultural Falla Plaça d'Espanya i per al seu artista Jose Lluis Garcia Nadal. Recuperem la memòria... o millor, mai l'oblidem... a què si Rita???

Bo, em vaig a regatejar a la banyera de casa, el pressupost no m'arriba per a un vaixell classe Copa de l'Amèrica...

*Foto 1: Dia ??/03/06 Alqueries de Bellver - Garbí 1ªB font Mikalet5
*Foto 2: Dia ??/03/06 Av. Burjassot Pare Carbonell 1ªA cedida per ampa321 / realitzada per Famde
*Foto 3: Dia 19/03/06 Malvarrosa - A. Ponz - Cavite Especial font http://helisenne.canalblog.com/
*Foto 4 i 5: Dia ??/03/06 Barraca - Espadan 1ªA font Barraca-Espadan
*Foto 6: Dia ??/03/06 Duc de Gaeta - Pobla de Farnals 1ªA cedida per Ampa321
*Foto 7: Dia ??/03/06 Joaquim Costa - Borriana 4ªB font toni_55
*Foto 8: Dia ??/03/06 G.V. Ramon y Cajal - Pintor Benedito 6ªA font A.Ferrer

10 comentaris:

Anònim ha dit...

Solo una "pega" a la falla Especial de Malvarrosa. El remate es una clonada del cartel anunciador del "correfoc" de Ayuntamiento de Barcelona del año 1988. Nada que objetar a sacar inspiración hasta de debajo las piedras, pero clonarlo talmente deja un pelin de mal sabor de boca (por lo menos en Especial). De todos modos es la única falla con crítica vecinal en las especiales, eso ya lo perdona casi todo.

Javi ha dit...

No coneixia eixa dada. Podries enviar-me el cartell perquè puga veure fins a quin punt és un "pseudorefregit"... val?

O pots pujar la imatge a Imageshack.us i deixar l'enllaç com a comentari perquè tots els Malalts puguen comprovar-ho.

Gràcies

Ferran Morales ha dit...

De totes les falles que has esmentat la que més m'agradà fou la de Malva-rosa. Trobe igual d'incoherent que tu l'aparició terrorífica del cadàver de Blasco Ibáñez. I recrimine a l'anònim que la majoria de falles d'Especial eren una descarada interpretació reiterant de coses molt més properes: figuretes de Lladrò, falles d'anys anteriors, etcètera. I deixe constància del meu interés per veure eixe cartell...

Anònim ha dit...

[URL=http://img370.imageshack.us/my.php?image=889xh.jpg][IMG]http://img370.imageshack.us/img370/7972/889xh.th.jpg[/IMG][/URL]
Espero que podais acceder a ella (no tengo muy claro que lo haya hecho correctamente) De todos modos la encontrareis en "Daniel Torres. Historietas - Ilustraciones" (Generalitat Valenciana - Fundacion La Caixa)1992 ISBN: 84-7904-165-X (Pag 171)
Un saludo.

Javi ha dit...

Gràcies usuari anònim... m'haguera agradat anomenar-te pel teu nom... però no és possible pel que veig. No passa res ;)

http://img370.imageshack.us/my.php?image=889xh.jpg


Ahí està el cartell al que feies referència... És veritat. No és molt paregut, és pràcticament idèntic. Però segueix defensant el monument malgrat tot

Anònim ha dit...

Perdón por no poner mi nombre, soy Tono y seguiré opinando en el blog en la medida de lo posible. Siento no usar el valenciano, me hicieron castellano pensante y no quiero manchar la lengua de mi Pais. Nada que objetar al conjunto de la falla Malvarrosa (si quitamos al "muerto" y el asunto del remate), fué una grata sorpresa en ese mundo tan "hinchado" de las especiales. De todos modos hay esperanza en el mundo de las fallas, ese grupo de "innovadoras y experimentales" más el grupo de artistas y comisiones que apuestan por estéticas diferentes y crítica ácida, son un futuro a cuidar para no morir de éxito y adocenamiento.
A más ver. Un saludo.

Javi ha dit...

Els teus comentaris, com els de qualsevol que vulga participar, seran ben rebuts ací Tono.

Esperem que eixa tendència, la qual també observe en un grup d'artistes, es consolide i plantege una via alternativa que aporte alguna cosa al monument faller.

Un saludet malaltet ;)

Anònim ha dit...

Javixu soy Famde ;)

La foto de la falla Benicalap es el 19 de Marzo por la mañana, lo se porque la hice yo ;)

En cuanto a las fallas que comentas, de las que vi precisamente la que más me gustó fue la de Benicalap, bajo mi punto de vista muy valiente.

Venga un abrazo fuerte, sigue así!!

Javi ha dit...

Hola famde,

Ja està actualitzat, perdona per no posar-te com a font, però ho desconeixia. Em va passar la foto ampa i per això la vaig posar a ella, però com segur que serà així com tu ho dius, ja està corregit.

Un saludet

Famde ha dit...

Home més que rès era per la data, que veig que intentes posar-la en totes les fotos ;)

Vinga, un abraç, seguix així!!! ;)