divendres, de maig 12, 2006

El Club a la Nostra Marxa ha mort: indignació i decepció...

Tweet


No tenia pensar escriure hui després del "Caminante...", però després del que he llegit al grup de falles de yahoo és necessari i urgent que ho faça. Us pose en antecedents:

El Club a la Nostra Marxa, associació que defensa (millor dit, defensava) un model alternatiu de Festa Fallera amb la recuperació dels valors crítics al monument, entrega anualment els Premis Crítica i Compromís Social als monuments més compromesos. Enguany aquests són els guardonats (font: grup yahoo de falles - missatge nº 4097:

CLUB A LA NOSTRA MARXA - MAIG 2006

Estimats/des amics i amigues,

El proper dia 13 de Maig, tindrà lloc el XI Sopar Falles i Cultura, amb l’entrega dels premis Falles Crítica i Compromís Social. Enguany ho celebrarem al Casal de la Falla Corretgeria- Bany dels Pavesos, al carrer Bany dels Pavesos, 7 de la ciutat de València, al barri del Carme, a les 21 hores.

Començarem amb el sopar de pa i porta, per a passar al lliurament de premis i tertúlia.

Els guanyadors d’aquest any son:

- Falla Quart- Palomar - Artistes fallers: Guillermo Rojas - Miquel Delegido

- Falla Sant Vicent - Periodista Azzati: Artista faller: Xavier Herrero

- Falla Alqueries de Bellver - Garbí. Artista faller: Ximo Esteve

- Falla Nord - Dr. Zamenhoff. Artista faller: Miquel Delegido

- Falla Bolseria - Tros Alt. Artista faller: Miguel Delegido

- Falla Pediatra Jorge Comin - Serra Calderona. Artista faller: Pedro Santaeulalia

- Falla Comte Salvatierra d'Alava - Ciril Amorós. Artista faller: Paco Roca


Si voleu més informació, telefoneu al ?????????.


Salutacions!
CLUB A LA NOSTRA MARXA

http://

clubalanostramarxa@yahoo.es


Acabe de comprovar amb una gran sorpresa/decepció un fet que em posa com a mínim trist... Llegint el llistat de guanyadors observe que Pediatra Jorge Comin - Serra Calderona és una de les guardonades... Amb tot el respecte... quina crítica i compromís es pot extreure d'un monument que no aporta RES al món de la crítica fallera??? Com una falla com Plaça Espanya o Plaça de l'Àngel o Borrull-Túria no tenen cabuda en eixos guardons i la ja mencionada megalomania d'un constructor si que en té???

No em valen arguments que, per exemple, exposen que és molt fàcil criticar des d'un bàndol com la República al cas de Plaça Espanya... no em valen perquè això ni molt menys és fàcil en un món tan ancoradament conservador i reaccionari en la seua majoria com és el món faller. La postura valenta és eixa; fer una crítica dura i contundent quan les circumstàncies no són favorables i eixa decisió implica un risc a córrer.

I ja no fa falta tampoc centrar-se en la falla Plaça Espanya... mireu el monument de la Plaça de l'àngel... una cadafal menut que critica de manera combativa, directa, satírica i enginyosa els problemes d'especulació i abandó que pateix el seu barri per part de constructors, ajuntament i autoritats incompetents. No és aquest més digne guanyador d'un premi de Compromís Social que 30 metres de ninots que no pretenen res més que dur-se un premi sense aportar cap idea crítica digna de resenyar com ja he dit abans??? Per favor, un poquet de serietat.

No cal que parle del compromís d'un artista com Zafrilla... Borrull-Túria n'és un exemple més que aclaridor del caracter dels cadafals Zafrilla: denúncia social de la immigració amb una estètica que trenca murs al mateix temps que ho fa el missatge del seu art efímer.... Tampoc és digne ell?

Voleu més casos? Podria estar una bona estona donant-vos arguments perquè comissions que no estan premiades enguany hi estigueren incloses en lloc del cadafal d'Especial. I no és ja perquè siga Pediatra Jorge Comin - Serra Calderona, que també, és per allò que suposa entregar un guardó d'aquestes característiques a una comissió com aquesta: suposa eliminar un dels pocs estímuls que gent que aposta decididament per una nova via crítica en la Festa Fallera pot tindre per motivar-se a continuar en aquesta direcció, suposa enaltir una crítica de tipus feble per no dir inexistent en lloc de recuperar el sentit original del sintagma "crítica fallera" i suposa moltes altres coses que tots podeu deduir si coneixeu de que va açò.

M'esperava altra cosa del Club A la nostra Marxa, estic defraudat, decebut i indignat i en certa manera em sent enganyat i estafat com si un partit polític m'haguera promés moltes coses i després canviara la seua tendència justament al contrari d'allò que va anunciar per fer-se amb quatre vots pudents. On s'ha quedat eixe esperit lluitador, reivindicatiu i amb voluntat d'un canvi del model de cadafal envers l'origen de la festa Fallera??? Lamente molt dir açò, però si aquest club segueix en la línia de concedir premis que fomenten un model de macrofalla on el missatge és COMPLETAMENT SECUNDARI en benefici de l'estètica un servidor es baixarà de defendre aquesta associació i comprar il·lusionadament la revista cada any per Falles, ja que la coherència d'idees és quasi més important que el discurs de qualsevol persona, grup o associació.

Espere que aquestes paraules facen reflexionar al Club a la Nostra Marxa i redirigeixen els seus pasos en la direcció mampresa fa uns anys. Mentre això no arribe per a mi el Club a la Nostra Marxa ja no existirà... haurà mort.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Pienso lo mismo, pero otro premio que para mí a perdido bastante es el premio RAGA, solo hay que ver el ninot de este año. Tengo la sensación de que el premio se lo reparten entre ellos (los amigos y sus fallas)

Javi ha dit...

Eixa reflexió no només la penses tu. Hi ha més gent que pensa que el Raga es queda un poquet en l'intramón faller i no és capaç de veure més enllà d'ahí, malgrat que hi ha varietat (no molta) de ninots fora de la temàtica fallera mereixedors d'aquest guardó