dissabte, de febrer 09, 2008

Donatius?

Tweet

Queda poc per la setmana fallera i els símptomes de la Malaltia Fallera s'accentuen: exposicions, presentacions de revistes, actes diversos, participació en fòrums i webs falleres... I en una visita a un d'aquestos racons internautes, concretament al fòrum del districte telepolis de candreu, comence a llegir una notícia que em crida poderosament l'atenció:

La federación de especial dice que aceptan donativos para ver las fallas y nunca cobran


Intente sobreposar-me de l'impacte. M'agafe ben fort a la cadira per no caure marejat de la impressió. Però la millor part encara està per arribar...

La Federación de Fallas de Especial recordó ayer a la Asociación de Vecinos de Russafa que las fallas jamás han cobrado dinero por ver los monumentos falleros sino que se aceptan donativos para entrar dentro del recinto vallado y estar más cerca de las obras que hacen los artistas falleros, según manifestó el presidente de la organización, Joaquín Díaz.


Una vegada llegit l'article, contar 1000 abans de carregar-me mitja casa de la mala llet i prendre'm uns relaxants de cavall les úniques idees que em venen a la ment són tan bèsties que millor me les guardaré, no siga que em denuncien per injúries o per recordar la família d'alguns membres del món faller. Vegem les barbaritats que ha dit el president de la Federació de Falles d'Especial.

En primer lloc, senyor Joaquin Díaz, les falles "jamás" han cobrat diners?? Està vosté segur? Utilitzaré la meua experiència personal per demostrar que això és una mentida més gran que totes les catedrals del món juntes. Ha tingut vosté la mala sort que qui escriu aquestes línies és un Malalt de Falles en tota regla i compta amb un arxiu de totes les entrades/tiquets que ha adquirit des dels anys 90 i pot demostrar amb 'documents' allò que diu... xe, quina mala sort. Per obrir boca, Pl. Mercé 1999:


En 12-14 anys que duc fent recorreguts fallers, tots ells he visitat les falles de secció especial de cada any i per apreciar millor "las obras que hacen los artistas falleros" he hagut de passar per taquilla i pagar una entrada, i no senyor Díaz, res de donatiu, perquè com diu la RAE

donativo.

(Del lat. donatīvum).

1. m. Dádiva, regalo, cesión, especialmente con fines benéficos o humanitarios.

un donatiu és una aportació voluntària de qualsevol quantitat i probablement amb un fi benèfic, no una entrada obligatòria i fixada com han fet i fan les comissions especials (entre elles Exposició). Si no em creu li ho podem preguntar als 'segurates' que estan per impedir el pas si no es té el tiquet corresponent i trencar-lo després del pagament previ. Això demostra ben a les clares el caracter obligatori i comercial dels seus 'donatius'*.

Parlant de fi benèfic, quin és el que tenen les entrades? Augmentar els pressupostos? Cobrir la contabilitat de les falles? O tindre encara més ingressos mostrant missatges publicitaris als tiquets?


Posem un exemple pràctic per trobar la 'humanitat' a les entrades: ja que el problema ve pels veïns del carrer Sueca, mirem una entrada de Sueca - Literat Azorin de fa uns anys (concretament al 2000):

Com dirien els mags de la tele: res per ací. Veiem publicitat d'un patrocinador


I res per allà. Al darrere trobem més publicitat de patrocinadors.


La paraula ONO se sembla a ONG, però no... no és el mateix. I no ens quedem només en Sueca - Literat Azorin o Pl. del Pilar, també Na Jordana és una especialista en 'donatius', mireu:


I no pose la part de darrere, perquè clar, encara que diga 'Molt important mirar al dors' doncs l'únic que podem trobar és el nom d'un restaurant de menjar grec que sorteja un viatge a Grècia. Sí senyor, gran fi benèfic.

Per si de cas, a estes altures, us quedara algun tipus de dubtes, posaré un altre exemple d'una falla que va estar presidida per un dels membres de la "susodicha" Federació, Cuba-Buenos Aires a l'any 2000. I com era d'esperar, posa "Entrada":


Conclusió: Cal tindre molta barra, molta poca vergonya i molta cara dura per a atrevir-se a dir que les falles de la Federació d'Especial no cobren entrada. Ja està bé de prendre el pèl a veïns, a turistes i a seguidors de la festa fallera, que al cap i a la fi, senyors especials, vostés reben diners públics de tots els ciutadans i no haurien de tindre dret cobrar ni un cèntim per "estar más cerca de las obras que hacen los artistas falleros".

Enllaç a la notícia

Altres exemples de 'donatius'

--
*Comptades excepcions són les que tenen eixa finalitat humanitària: Pediatra Jorge Comin - Serra Calderona últimament i algunes altres, però ni molt menys és allò habitual.

9 comentaris:

candreu ha dit...

Va, home, has pagat tanta entrada perquè ets bona persona i t'agrada donar diners a les falles d'especials perquè vols. Parlant seriosament, no qüestione si està bé o no cobrar entrada per a vore de prop els monuments, però no em sembla que facen honor a la realitat les declaracions del president de la FFSE.

P.D. Gràcies per la referència a la meua web :-)

Anònim ha dit...

Salvo Almirante Cadarso el año pasado (si han sido más no los recuerdo) todas las fallas de especial cobraron algo para entrar a ver sus monumentos. El precio de algunas entradas, o "donativos" como se atreve a llamarlos el presidente de Exposición, eran auténticas burradas. Cuando superas los cuatro euros tiene que estar muy justificada la cosa y albergar, tras las vallas, la octava maravilla para que sea razonable y el visitante se vea obligado a gastarse el dinero del billete del metro para entrar. Si no es así, desde detrás de las vallas se ve mejor. Aún con todo, para los enfermos de fallas como el escritor de la entrada, un servidor y demás... preferimos volvernos a pie a casa. Aunque claro, si se trata de donativos, haré la prueba cuando vaya a entrar al recinto del monumento especial y si lo consigo, sin pagar nada, me retractaré, si no, seguiré con mi pataleta.

Saludos ciclita, encantado de volverte a ver.

Javi ha dit...

No em costa pagar l'entrada, mai m'ha costat, perquè pense que les Falles necessiten ajuda de tothom. Però el que no tolere és que diguen mentides i tracten d'enganyar a la gent.

I quan les diuen cal recordar-los que tenen una subvenció del 25% de l'ajuntament que al cap i a la fi som tots. És el seu problema saber gestionar eixos diners.

Mentides no, gràcies.

P.D.: De res per la referència ;)

Grupo A ha dit...

Si mal no recorde... l'exposició del ninot tampoc és debades. No és una gran qüantitat, però és tot allò que hi ha darrere del preu...


Nem

Javi ha dit...

Almenys a l'expo del Ninot no fan declaracions de donatius i bobades particularment cara dures com les de la Federació d'Especial

fernando morales ha dit...

És de vergonya que es qualifique el cost d'entrada de "donatiu". Un donatiu naix de la voluntat, i per tant és de lliure quantitat. Quan s'estipula un preu per a adults i un altre per a xiquets i jubilats pense que no podem parlar de "donatiu", sinó de "cost".

En la meua opinió, com a ciutadà, les falles, tant les de secció Especial com les de Séptima C, no tenen cap dret a cobrar-nos entrada. Perquè un 25% de seu cost (directament) ix de les nostres butxaques. Pense que no és una opció destrellada obligar a les comissions a que òbriguen tanques a tothom.

Per altra banda, hi ha un problema que ningú no ha comentat al respecte. Si jo forme una associació cultural... puc ficar-me enmig del carrer a vendre els meus llibres i la meua música? Supose que no, que hauria de pagar per tindre eixe dret. Les falles venen entrades, llibrets, insignies, fotografies i fins i tot blusons i mocadors. I ací no passa res...

Falles...

Javi ha dit...

Les Falles tenen via lliure en molts aspectes de la vida quotidiana que altres associacions/entitats ni per casualitat podrien somniar.

Em referesc concretament a la comptabilitat i a les demandes d'alliberar-les d'impostos fiscals...
evidentment les que ho demanen són les Falles de Secció Especial.

On s'ha vist, com tu bé dius fernando, que una entitat que comercialitza productes, cobra per entrar a un monument i realitza contractes publicitaris no haja de ser controlada fiscalment?

I per a més inri cobrant subvencions municipals, és a dir, diners de tots.

excessosfallers ha dit...

Jo me'l pensaré. Si, teniu raó tots els que vos manifesteu contra el pagament d'una taxa per visitar un monument, SI.
Però, m'agradaria explicar el treball, l'art d'un artista faller, la implicació de la comissió en un monument. Per a mi, és art en Majúscules, tal com s'explica a l'article d'excesSOSfallers.
Jo no cobraria, ni ho proposaré a la meua comissió, però almenys m'agrada reflexionar al voltant del que val cada cosa.
A més, si el que volem és mantindré la festa SOStenible no es deuria cobrar, que ja paguem prou els veïns.
Si, però m'agradaria pagar per veure cada monument i no tindre que pagar altres taxes més abusives, com ara, tallar carrers, no poder dormir, etc...
D'altra banda, catalogar-lo de donatiu no és més que ganes de provocar o que no són conscients de l'excés que provoca cada comissió, unes més que d'altres...
Salutacions i gràcies per l'enllaç a excessosfallers, encara que malauradament dona una errada a l'accedir).

Javi ha dit...

Com he expressat anteriorment, no em molesta pagar perquè sé el treball que hi ha darrere i que realitza l'artista.

Com tu bé dius, excessos, plantejar-ho com a un donatiu és una provocacio i una mentida.

L'enllaç ja el tens corregit i funcionant.

Saludets