dijous, d’abril 10, 2008

Missió Impossible 2285

Tweet Fa uns quants diumenges, entre mos i mos del meu deliciós entrepà de calamars, estava mirant la caixa boba, quan fent un poc de zapping arribe a Tele5 (rimes fàcils... no gràcies) i, vés per on, que veig que el Tom Cruise estava pujant muntanyes amb una mà. Semblava que anaven a fer "Missió Impossible 2".


Com les meues neurones ja estan "falleritzades" de fa temps, recorde ràpidament que a eixa pel.lícula apareix una de les mescles més explosives/inverosímils de la història festiva mundial. Llegint un poc per Internet crítiques de cinema crida l'atenció una frase que vaig trobar:

Averiguar que psicotropicos han tomado los guionistas para mezclar las fallas con Sevilla

I és veritat. A qui se li acudeix dir que els Sants es cremen per santificar-los? A quin genial guionista li ve al cap clavar a falleres tirant flors damunt dels pasos religiosos? Falles i Setmana Santa juntes?! Quina idea més destrellatada!!! O no...Enguany resulta que la realitat ha superat a la ficció. El dia de Sant Josep, 19 de Març, ha coincidit amb Dimecres Sant. Aquest fet ha donat lloc a una convivència entre la festa major del cap i casal i la setmana santa poc habitual en aquesta ciutat. Els punts on més s'ha viscut açò han estat, com no, els barris marítims.

La Setmana Santa Marinera, molt arrelada al Cabanyal, i les agrupacions falleres de la zona han hagut d'entendre's i col.laborar per poder compatibilitzar les dues celebracions. Pel que s'ha vist a la premsa l'enteniment ha estat perfecte entre ambdues parts. Així d'una banda s'han suspés alguns actes i de l'altra s'ha facilitat les processons inclús deixant passar els pasos per dins de les carpes. Fins i tot el mantell de l'Ofrena ha estat decorat per a l'ocasió. I dic jo: perquè no és possible exportar solucions i acords com aquest a altres "relacions" com la fallera-veïnal. Si ací s'ha arribat a bon port, en altres contextos cedint un poc no hi hauria d'haver problema.

A les Falles del 2008 hem pogut contemplar com els artistes reflectien aquesta situació del calendari de moltes i divertides maneres. A destacar el ninot per a Castelló - Segorb (completament dedicada a aquesta coincidència temporal-festiva) de Juanjo Garcia on una fallera ja abillada de valenciana s'havia d'enfundar un capirot de natzarè sense oblidar pinta ni monyos, fonamentals en l'aspecte exterior de tota fallera. De totes les mencions a la setmana santa fallera d'enguany em sembla la més graciosa i la millor resolta.

Altres referències pasquo-falleres que han tingut cert ressò han estat la figura de Fèlix Crespo a Na Jordana on ell era representat com el Crist de la Columna, patidor per excel.lència; i també al monument que parlava de Malalts de Falles (llàstima que aquest blog no apareguera jeje) de Toni Fornés hi havia una natzarena-fallera amb banda inclosa, però d'una qualitat satírica i expressiva prou inferior a la de Juanjo Garcia.

Arribats a aquest punt, no estaria mal explicar perquè els guionistes de Missio Impossible 2 no estaven bojos al seu dia, sinò molt al contrari, eren uns avançats al seu temps, fins a preveure el que succeiria a València l'any 2008.

Josep Emili Arias de l'Agrupació Astronòmica de la Safor ha publicat un article molt interessant a propòsit del tema. Què millor que algunes parts del seu article per explicar el fenomen:

[per causa del desfasament entre calendari julià i calendari solar] el papa Gregori XIII (de la mà dels erudits Luigi Lilio i Cristòfol Clavius) estimà urgent la promulgació de la Reforma gregoriana (Butlla papal del 24/Febr/1582, Inter Gravissimas) per establir un nou i modern calendari occidental amb el motiu fonamental de restablir la litúrgia de la Pasqua de Resurrecció al seu lloc original, en l’inici de la primavera astronòmica.


Resulta que la pasqua és una liturgia mòbil que es basa en el calendari lunar, per tant existeix una variació en les dates de celebració seguint la següent norma:

[havia de coincidir amb el següent diumenge després de la pasua jueva] sempre en diumenge i darrere del 14º del mes lunar Nisán per haver ressuscitat Jesucrist uns dies després d’aquest dia. Si el 14º del mes Nisán queia en diumenge, la Pasqua cristiana, es devia celebrar al diumenge següent.

Si continuem llegint aquest interessantíssim article, trobem que la situació d'enguany es repetirà al 2160 coincidint de nou Sant Josep i Dimecres Sant.

Però l'aliniació/solapament definitius entre Setmana Santa i Falles es donarà l'any 2285 quan Dijous Sant i Sant Josep coincidiran. Llàstima que probablement no arribaré a veure eixa fita festiva històrica. Si algú dels que llegiu aquestes línies ho viviu, per favor, envieu-me la vostra experiència per mail on vulga que estiga a eixes altures i intentaré publicar-la, ja veurem com, al blog.

Això si: almenys quan arribe "Missió Impossible 2285", ja no prendrem per bojos i indocumentats als guionistes...

--
Algunes referències més: Article complet de la revista Huygens, Levante-emv, Las Provincias

Dibuix disponible en aquesta web [lakodorniz.com] Gràcies Galenita!!

2 comentaris:

Josi ha dit...

Tu post es bastante curioso Malalt... ese estudio que has hexo sobre la coincidencia semana santa fallera o fallas pascueras ( como más guste )creo que sobre todo tiene q parecerles tan rentable al sector servicios del 2285 como al de este año... La duda q me asalta es... se habrán vendido más longanizas de pascua o mas buñuelos??? :P

Akí dejo una imagen para el recuerdo...sobre todo a akellos q lleguen al 2285 :p

http://img301.imageshack.us/img301/4791/semanasantafalleramp3.png

Galenita

Javi ha dit...

Gràcies pel dibuixet Galenita!

Els bunyols i les llonganises de pasqua tenen una convivència genial jeje. Igual que les falles i la setmana santa enguany!

T'ho puc assegurar jo que sóc un llèpol de categoria