diumenge, d’abril 26, 2009

Convivència

Tweet

La notícia del primer tancament d'un casal faller per ordre judicial ha sacsejat el curs faller 2008/09. Un grup de veïns va posar una denúncia per excés de soroll i molèsties al casal de la Falla General Pando - Serrano Flores. El jutge va considerar provat el fet denunciat i va procedir a clausurar-lo.

Per si la relació veí-faller no fóra difícil en els últims temps, aquest assumpte ha dut com a conseqüència la radicalització de les postures dels actors implicats en el conflicte.

Moltes han sigut les reaccions en contra del veïnat i fins i tot han sorgit moviments de protesta via facebook. Es va proposar un llaç groc com a mostra de recolzament a les comissions i els periòdics s'han fet ressò en les seues pàgines.

Si bé és cert que el veïnat en moltes ocasions és intolerant respecte a les Falles, no menys cert és que les comissions es guanyen any rere any que els veïns acaben farts de la festa fallera.

Si els fallers exigeixen respecte, els primers que haurien de donar exemple haurien de ser ells mateixos. Però com anem a comprovar, aquesta màxima dista molt de ser una realitat.

Comencem per les banderoles. Es pot entendre que es tarde una setmana, que es tarde quinze dies. Però que a 24 d'Abril de 2009 encara hi haja banderoles pel carrer és lamentable. En comissions de 440 membres no hi ha qui agafe una escala i les lleve????

Foto realitzada el 24 d'Abril de 2009 a les 19:00 hores.


Però el sumum de la ganduleria i de la deixadesa està en aquesta imatge. La banderola no està ni a 50 metres del casal de la Falla Campament - La Iesa i encara està penjada!!

Foto realitzada el 24 d'Abril de 2009 a les 19:20 hores.


Algunes mostres més de banderoles en la demarcació de la Falla Campament - La Iesa, realitzades el 24 d'Abril de 2009.Aquesta que ara ve és de traca. Com es pot comprovar encara està la banderola més vella, que segur que és de 2008, amb la més nova de 2009... Quin exemple de civisme faller.

Foto realitzada el 24 d'Abril de 2009 a les 19:23 hores.


Totes aquestes imatges es van prendre en només mitja hora de passeig per Benimàmet. Imagineu si fem una volta per tota València què es trobaria.

I no només enguany. També en 2008 sense moure de casa hi havia banderoles de la Falla de Benimàmet, Lluís Cano. Fotos des de la finestra del Malalt de Falles el 5 d'Abril de 2008:
De fet a València han trobat una nova espècie d'arbre. Se situa molt oportunament al costat del Botànic i rep el nom de pinus pinaster banderolus, com podem comprovar enfront de la Casa de la Caritat:

Fotos realitzades el 4 d'Abril de 2009 a les 20:08 hores.No només a València passa açò. El cap de setmana passat en Sant Antoni de Benaixeve encara no s'havien llevat dels carrers. Per tant podem arribar a la conclusió que és un fet més que generalitzat per totes les localitats falleres.

El més greu és que JCF ha hagut d'emetre un avís als fallers, persones adultes i responsables, per a llevar les banderoles. S'ha d'anar darrere de les comissions dient que han de llevar-les? O és que el trellat se'l van deixar al parvulari? Es necessari que se'ls haja de cridar l'atenció com als xiquets per no fer els deures? Per favor, un poc de seriositat i de civisme, que no costa ni mig dia netejar de banderes una demarcació fallera.

Però no ens quedem només en això. Continuem per la il.luminació. Una cosa és que l'empresa puga tardar uns dies... però quasi un mes??? Per a posar-les no tarden tant ni de lluny.

Falla Espartero - Mestre Plasència (Burjassot), 5 d'Abril de 2008 a les 17:44 hores:


Falla Plaça Lluís Cano, 5 d'Abril de 2008 a les 17:43 hores:


Falla Dr. Sanchis Bergon - Túria, 4 d'Abril de 2009 a les 20:05 hores:


I acabem pels desperfectes a l'asfalt, provocats per la cremà. Per exemple al carrer Dr. Sanchis Bergon (Dr. Sanchis Bergon - Túria), el 4 d'Abril de 2009, i al carrer Maestro Alberto Luz (Lluis Cano), el 25 d'Abril de 2009:Si a les banderoles, a la il.luminació i als desperfectes li sumem que les comissions es passen per l'Arc de Triomf els permisos que l'Ajuntament atorga posant envetlats abans de temps, acabant les verbenes més tard d'allò permés i un fum de despropòsits més, s'entén que el veïnat rebutge frontalment qualsevol activitat fallera per falta de respecte del col.lectiu faller.

Les Falles duren una setmana, com a molt quinze dies. Abans i després d'eixe periode les comissions han de deixar el carrer, l'entorn i el barri on s'ubiquen igual que estava abans de que començara l'època festiva. No tenen dret a ocupar un espai, a no netejar i en general a no respectar l'entorn on conviuen amb el veïnat.

Amb tot açò la imatge que dóna el món faller no és dolenta... és pèsima. I evidentment dificulta que la convivència entre fallers i veïns siga raonablement normal. Els fallers no són veïns? Obliden que també viuen als barris que deixen plens de deixalles la resta de l'any?

Com hem pogut comprovar, els fallers donen un magnífic exemple de convivència amb el barri...

9 comentaris:

Ricard ha dit...

És realment lamentable el rastre que deixa una comisió (generalitzant) després de falles i el "colmo" ho trobe en la destrucció de l'asfalt, que algunes falles estan clavades amb poliuretà al terra ... cal vore cas per cas, en alguns carrers van a asfaltar-los de nou, previàment a la cremà de qualsevol monument, alguns àrbres tenen que ser podats i l'ajuntament des-atén les atencions cap algunes comisions i després els desperfectes per tal i tal són culpa de la comisió..

hi ha molt poc de civisme tant per una banda com per l'altra però primer que s'apliquen el cuento les comisions ...

Ricard ha dit...
Un administrador del bloc ha eliminat aquest comentari.
Javi ha dit...

Gràcies pel teu comentari Ricard.

Com bé dius l'Ajuntament de vegades també desaten les seues obligacions. I aquest fet fa que les protestes les reben les comissions.

M'agrada molt la teua nota on dius que cal vore cas per cas. Es veritat que encara que hi ha moltes comissions que no respecten al veïnat, i molts veïns intolerants, també hi ha excepcions que haurien de ser un exemple per a les altres associacions culturals falleres.

Óscar Pardo de la Salud. ha dit...

Hola Javi, yo soy miembro de la junta directiva de una asociación de vecinos, y como ricard, pienso que hay que ir caso por caso, de igual manera tanto en el vecindario como en los falleros hay gente de toda clase y condición, y el que te toca cafre, vale por cuatro buenos, je.
Pienso que muchas fallas podían desplazarse unos metros, y así no cortar alguna vía, meterse en un calle y dejar libre el cruce, etc...
De igual manera estaría bien que desde el Consistorio se pavimentase por ejemplo con adoquines reflectantes cada cruce donde se instala falla, que además de evitar los baches y socavones que se quedan en el asfalto, todo el año mantendría el recuerdo de donde se instala una falla, porque ese adoquinado incluso podría tener el escudo fallero.

Lo que no me cabe ninguna duda que tanto vecinos como falleros se retroalimentan y están obligados a entenderse. Las herramienta ideales el respeto, la educación y el diálogo.
un saludo.

Javi ha dit...

Oscar, gràcies per les teues aportacions des de l'experiència d'una junta directiva d'associació de veïns.

Evidentment cal anar cas per cas. Però l'assumpte de les banderoles és generalitzat per tota València. No hauries de fer cap esforç per trobar-ne...

Respecte, educació i diàleg em semblen els elements perfectes per a arribar a un enteniment entre dos col.lectius que se superposen.

Ara bé, cal que si el faller vol ser respectat, respecte. A l'igual que el veí ha de ser més tolerant amb una festa que només dura una setmana.

També seria convenient que les comissions obriren més les portes cap al veïnat i feren activitats més dirigides al barri i no només al nucli dels fallers. Em consta que moltes ho fan, però encara queda molta feina per eliminar el tòpic de que les Falles són unes festes tancades.

Eixe ha de ser el camí.

Óscar Pardo de la Salud. ha dit...

Totalmente de acuerdo con lo que dices; creo que el tema de las carpas está haciendo mucho daño; en primer lugar muchas calles se cortan muy pronto por la instalación de las carpas (con el correspondiente cabreo de muchos vecinos) y por otro lado en fallas a veces está la música muy alta dentro de las mismas, cuando realmente no hay aislante alguno y te asomas y dentro hay 5 falleros solamente.
Además la carpa aísla al mundo fallero del exterior. Me quedo mil veces con las verbenas al aire libre.

Javi ha dit...

Irònicament la Falla que més èxit tenia en les verbenes a l'aire lliure era de llarg la de General Pando - Serrano Flores. Enguany s'ha notat que molta gent la tirava a faltar.

Les verbenes donen alegria al carrer, obrin la festa i la imatge que les Falles mostren a l'exterior és positiva de cara a la joventut.

Encara que s'ha de redirigir la festa cap a activitats diurnes que s'estan perdent en favor d'unes Falles massa nocturnes.

Anònim ha dit...

Yo lo que creo que sois es que sois unos aguafiestas. Vale, las fallas no os gustan, no lo comparto, pero lo respeto, pero es que estáis buscándole la puntilla a todo, cómo se nota que no tenéis más noticias que poner...en fin.. patético

Javi ha dit...

Com ja he repetit en moltes ocasions, millor si els comentaris se signen en un malnom. Des de l'anonimat és fàcil parlar.

Respecte al teu comentari, anònim. Qui ha escrit aquest article, és a dir, Javi, és a dir, jo, li encanten les Falles. Tant és aixi que enguany ha patejat tota València veient més de 60 cadafals, gaudint de mascletades i de castells, a més de les verbenes. I per si encara et quedara algun dubte m'he passat més hores en la plantà de les Falles 2009 que en ma casa... seria un poc masoca si no m'agradaren, no creus?

Si per criticar un fet que dona una imatge pèsima del mon faller som "aguafiestas", doncs perfecte. Des d'aci el que es fa es intentar que les Falles siguen més respectuoses amb el seu entorn.

Respecte a que no tenim més noticies que posar... es nota que no ets lector habitual del Malalt de Falles. Aquest blog no és un repetidor de noticies, és una finestra des d'on analitzar les falles des d'una perspectiva diferent.

Ah! I per si encara et quedara algun dubte, Malalt de Falles té una llista d'articles en espera de més de 20 posts... Tranquil, que encara queda molt Malalt per davant...

Un saludet, i gràcies pel teu comentari, anònim.