dissabte, de maig 09, 2009

Curiositats cremades (o no...)

Tweet

Els mitjans de comunicació de masses mostren la festa sempre des de la mateixa perspectiva: metres i metres, monuments espectacle, secció especial, la més cara de la història, premis...

La ciutat de València, entenent per ciutat al conjunt d'habitants, no coneix les Falles realment. Només coneix una visió molt reduïda de la festa. No busca més enllà. No observa el cadafal faller amb altres ulls que no siguen aquells d'un turista que es deixa impressionar per la "grandiositat" i per l'amuntegament de suro en quantitats industrials.

La festa fallera és enorme en dimensions, en estadistiques, en "show business", en economia... però també té una altra vessant plena de detalls i de curiositats que suposen un repte i que demanen d'una nova mirada lluny dels focus de les televisions. Milers de peculiaritats, milers de particularitats, milers d'anècdotes que estan presents als carrers de les nostre viles durant el periode festiu.

Treball de tots és intentar que els visitants, els habitants de València o tots aquells que les descobreixen per primera vegada, comencen a mirar les Falles amb major profunditat, no només observant la superfície, sinò també gaudint de totes les petites singularitats que engloba.

Amb aquest objectiu, Malalt de Falles ha recopilat unes quantes curiositats per a contribuir en aquesta tasca. Algunes d'elles es van cremar, altres no:

Hospital Corretgeria

Si la grip porcina continua estenent-se, arribarà el moment en què els hospitals no tindran més capacitat disponible. Els fallers de Corretgeria - Bany dels Pavesos ja es temien açò i en les Falles de 2009 van convertir els edificis del seu emplaçament en un hospital ambulant.Sacs a la Borseria

Enguany resultava curiós veure la Falla de les Borses per excel.lència envoltada per sacs. Encara que millor sacs que borses del Carrefour, tot siga dit. I és que els fallers d'aquesta comissió van envoltar el seu cadafal de sacs que, sense saber-ho segur al 100%, sembla que feien referència a persones/grups de la mateixa.Escher & Gallego

Segur que en alguna ocasió heu vist alguns de les obres de M.C. Escher. Aquest artista holandés és conegut pels seus gravats impossibles, que moltes ocasions semblen màgics.

Enguany Gallego ens ha presentat el món de la màgia amb "Abrakadabra" per a Sueca - Literat Azorin infantil. I dins d'aquest cadafal l'artista ha fet una picada d'ullet al mestre holandés reproduint part de "Sky and Water", on per art de màgia els peixos es transformen en aus i les aus es transformen en peixos, depenent de com ho mirem.Bruixa a butà

Seguint al cadafalet de Gallego, també ens podem adonar que la crisi energètica que patim afecta fins i tot als personatges dels contes. Ara les bruixes ja no volen en graneres màgiques; les han canviades per bombones de butà, més acord amb els temps que corren. El pròxim pas serà volar amb Iberia??


Sastreria Santaeulàlia

En la Sastreria Santaeulàlia li fem vestits a mida. No es preocupe. Adaptem remats d'Arxiduc Carles - Xiva en 2008, per a escenes de Pilar 2009. Com pot comprovar el nostre sastre treballa amb totes les talles, amb totes les teles i amb tots els colors. Fins i tot li arreglem els ulls per a que semble nou de trinca.


També Sastreria Santaeulàlia s'ofereix per a fer-li uns vestidets al nostre Paquito Camps pel mòdic preu de 30.000 €. A diferència d'altres sastres, garantim discreció i confidencialitat front a possibles "problemetes" judicials...

Sorpreses

Teniu una festa d'aniversari? Els globus ja estan passats de moda i voleu alguna cosa més nova? No vos preocupeu. Perquè Caixes de Sorpreses Mario Gual, S.L. té la solució perfecta. Les autèntiques Caixes de Sorpreses que valen per als xiquets de Montortal - Torrefiel i també per als adults de Ramiro de Maeztu - Humanista Furió.Rap del Refregit

I és que el món dels refregits és tan gran, que fins i tot els fallers de la Plaça de Jesús li han dedicat un rap.


També ara que l'atur creix, els ninots han de tindre la vida laboral al dia. D'això s'encarrega la Recontrarefritat Valenciana, concretament la Conselleria de Ninots Repetits, mitjançant el Sistema Nacional de Còpies. Els pobres ninots ja s'han guanyat la jubilació.


La caixa de Pandora

Si Pandora va obrir la seua caixa fent eixir tots els mals, els fallers de Lepanto - Guillem de Castro no podien ser menys amb la seua particular "caixa de Pandora". Això si, feta amb els típics palets que el metge utilitza per a la gola.


La gent que visitava el cadafal podia contribuir amb el seu palet escrivint aquells mals que desitjava cremar. Malalt de Falles no va ser menys i va deixar el seu missatge per a cremar: "Els artistes que no planten"... Per què serà?Ninot en venda

Ara que els artistes fallers tenen més dificultats per a contractar cadafals, cal explorar nous mercats per als ninots. Res millor que un cartell publicitari en el metro anunciant-se en una web de... segona mà?


A Carlos Borràs sembla que li ha eixit competència... o serà ell mateix qui ha posat l'anunci?

"Dame arrrrgoooo.."

Els mètodes tradicionals per recaptar diners ja no són útils hui en dia. Cal noves maneres d'atreure a l'espectador a deixar uns eurets. Fixeu-vos si les comissions s'han adonat d'aquest fet que algunes ja han posat en marxa aquestes noves estratègies de màrqueting. 

Per exemple, Almirall Cadarso - Comte Altea demana la "Boluntat". No sembla que la RAE aprovarà açò en la vida, però almenys cridava l'atenció del públic, que era el que pretenien. I això que el barri d'Almirall no és precisament un barri d'obrers...


Però no només de faltes d'ortografia intencionades viuen les Falles. També de mètodes més gràfics i directes. Què millor que cagar-se en la crisi, tirant unes monedetes al senyor roca. Esperem que a cap faller de Pisarro - Ciril Amorós se li ocorreguera tirar de la cadena...Quantes formigues?

Un dels cadafals infantils més interessants en especial va ser el de Antic Regne de València - Duc de Calàbria, obra de Pedro Rodríguez. Però no només interessant per la seua temàtica, sinò també per una proposta original per a fer participar a l'espectador.L'artista va plenar de formigues la falleta, i en uns versets animava al turista fallera a comptar-les i enviar un sms amb el nombre d'aquests minúsculs insectes que hi havia al monument.


El missatge curt s'havia d'enviar al mòbil de l'artista, que estava imprés als versets. Vos mostrem la imatge, però per qüestions òbvies s'ha tapat el número... No penseu que heu de marcar Piiii 9 vegades...


Malauradament qui escriu aquestes línies no va tindre en compte que només valien les que tenien cap... així que agrairia que algú em diguera quantes formigues hi havia, em podeu ajudar?

Faller per uns segons

Si voleu sentir-vos fallers per uns moments, en Borrull - Dr. Peset Cervera podieu comprovar com quedarieu abillats de valencians. Qui sap? Igual vos veieu tan bé que vos féu de la Falla. No és el meu cas com podeu veure...Fallers i Bombers

Fallers i bombers són dos col.lectius molt relacionats. Uns cremen i altres apaguen allò que els primers cremen. Semblaria que estan condemnats a ser enemics de per vida. Res més lluny de la realitat... Enguany una coneguda marca de cervesa els ha juntat en una singular campanya publicitària.

Un dels fallers implicats va ser el president de la Falla Plaça del Pilar, qui vam poder contemplar en cartells per tota la ciutat.


Malalt de Falles
va aconseguir in situ la foto del cartell, però no en la ficció publicitària, sinò en la realitat. Ací teniu la imatge, captada la nit de la cremà:


Qui és eixe?

Hui en dia, les Falles de Sant Josep no saben qui és Sant Josep. La pobra figura del Sant fuster està arraconada i oblidada. Així ho criticava Na Jordana, posant un Sant Josep completament marginat i aïllat fora del cadafal.


Què vols estudiar? Artista faller

Per aprendre l'ofici del pobre Sant Josep res millor que un cicle formatiu d'artista faller. Ara que per fi ja està en marxa, el següent pas lògic és començar a definir els temaris. Des de Na Jordana ja s'han avançat i proposen el primer mòdul: l'escatat.Com podeu comprovar, les Falles estan plenes de detalls, de curiositats i de milers de peculiaritats per tots llocs esperant que algú les trobe. Només queda baixar al carrer i descobrir-les.

--
Foto del detall d'Escher en la Falla infantil Sueca - Literat Azorin, realitzada per Romel110

6 comentaris:

Óscar Pardo de la Salud. ha dit...

Como siempre geniales todos tus artículos.
un saludo

Javi ha dit...

Gràcies Oscar ;)

Jose Francisco ha dit...

Joer macho, la mayoria de cosas que pones se me pasaron. Curioso lo de Pedro Rodriguez en Reino. Si lo hubiera hecho en sus varias fallas de la Merced, su movil echaria humo.

Excelente lo de Gallego en sueca. Me encanta ese detalle de escher. soy fan del pintor, y lastima que se me pasara en vivo...

Gran articulo javi.

Un saludo.
JF. El Analista Fallero. http://elanalistafallero.blogspot.com/

Javi ha dit...

Jose Francisco, gràcies pel teu comentari.

Hi ha milers de detalls que no descobrim en les Falles.

Per exemple, vaig enterar-me del detall d'Escher gràcies a Romel110 i la seua foto.

A mi m'encanta la idea de Rodriguez amb les formigues. Amb eixa proposta la gent ha de fixar-se en tot el cadafal per poder contar totes les formigues jeje

Fins prompte ;)

Ángel Romero ha dit...

Javi, excelente artículo. Yo fui uno de los que contó las hormigas del monumento de Pedro Rodríguez y en total había 65, curiosamente coincide con el año de nacimiento del artista (1965). Envie el sms el día 18 por la noche y al instante me contestó Pedro dandome las gracias y diciendo que había acertado. En total hubo 22 acertantes y lo mejor es que me tocó a mi, con lo que ahora tengo una hormiga muy chula con su peana de madera en la que pone: "Al millor contador de formigues de Pedro Rodríguez 2009".

Javi ha dit...

Al fi sé quantes formigues hi havia!!! jejej

Gràcies Angel! Quin ull que vas tindre jejej

Aleshores jo em vaig enganyar per poquetes. Crec que vaig enviar-li un sms amb 67 uissshhh jeje.

Enhorabona, comptador de formigues! xD