dimecres, de maig 27, 2009

Genius at work...

Quan observem una escena o un ninot sempre afirmem que és de Santaeulàlia o que eixa pintura és de Gallego. Si visitem les falles infantils d'Exposició, direm que el modelatge és característic de Blanch. I si caminem per la Plaça de l'Àngel ràpidament identificarem els cadafals de Marisa Falcó i Paco Pellicer...

Ara bé, coneixem realment les cares que s'oculten sota eixos noms? En moltes ocasions només recordem als professionals de la festa per les imatges dels seus cadafals, pels remats o pels seus esbossos. Però poques vegades trobem instantànies en què els artistes fallers són protagonistes de les mateixes.

I què millor moment per a identificar-los que quan es troben treballant? No teniu curiositat per veure com planten els vostres artistes preferits...? Ara teniu l'oportunitat.

El treball d'artista faller és molt sacrificat, d'això no hi ha dubte. Moltes hores al taller, pocs diners, moltes hores de sol a la plantà... tantes que Julio Monterrubio per no convertir-se en gamba, molt previngut, utilitza una crema solar en la plantà.


I ja sabem perquè Monterrubio va guanyar enguany. No va ser perquè tenia la millor falla, ni el pressupost més gran... realment va ser perquè les seues pregaries a la Verge de la Santa Maqueta van sortir efecte. 


Clar que alguns preguen a la Verge de la Santa Maqueta i altres es dediquen a muntar-la. Cas de J. Lafarga en la Plaça del Pilar.


La plantà no només és acoblar peces i peces, arreglar juntes o retocar ninots. També hi ha un treball previ d'estudi del millor emplaçament del cadafal. Aleshores cal arribar a un enteniment entre tots per trobar la millor ubicació. Si Lafarga era el director de l'orquestra del Pilar, Paco Lopez va dirigir la de Convent. I fins que no veu l'escena al seu lloc, no para de donar indicacions com podem comprovar.
De vegades els artistes pugen al més alt quan guanyen un premi. El que no s'imaginava Vicent Llàcer és que els jordaners li farien pujar tan alt que divisaria OVNIs.


Encara que l'artista de Jordana hagué de baixar a la terra per poder reparar el pont de Calatrava a peu de plaça.


Hi ha altres artistes que són autèntics Malalts de Falles. Pere Baenas és un clar exemple. Després de terminar la seua intensa feina a Exposició, no va tindre millor ocurrència que passar-se a les 8 del matí per veure com quedava Pilar... S'ha de ser molt Malalt de Falles...


També hi ha grans artistes que ofereixen la seua col.laboració en època de plantà. Pepe Puche en Quart - Palomar i Manolo Garcia en Convent Jerusalem son dos exemples.No només en especial els artistes treballen intensament. També podem veure mans a l'obra a Juan Carlos Molés per Peu de la Creu.


O Xavier Herrero improvisant solucions després de que el transport fera malbé algun detall.


També les falles invisibles tenen plantà. D'ella es va encarregar l'artesà Juanjo Garcia.


I les noves onades d'artistes? No treballen? No planten?? Tranquils que també tenim exemples dels nous artesans en plena tasca de plantà.

Sergio Amar no només fa falletes infantils, també baixa per Alacant a mostrar la seua didàctica als cadafals foguerils.


Un artista faller fa de fuster, treballa el suro, pinta, escata, però havieu vist la nit de la plantà algun artesà amb un aspirador? A Mario Gual sembla que no li venia de nou.


I David Moreno? Ací el teniu a la plantà de la falleta del Mercat Central, que tan bones crítiques va rebre.


Ja veieu. L'artista també té un rostre, també té ulls. No només és un dibuix, no només és un estil. També és una persona.

--
Fotografies de D. Moreno i S. Amar obtingudes del flickr de David Moreno

4 comentaris:

ixxmael ha dit...

Interesante el post y gran trabajo el tuyo de conseguir esas fotos tan poco conocidas de los artistas al pie de falla.

Javi ha dit...

Gràcies ixxmael.

Tantes hores en la plantà donen el seu fruit xD

Molta sort amb "Records Fallers"!!

alberto abril ha dit...

Hola Javi, veig que t'has currat aquest post, m'ha agradat.
Gràcies per seguir l'escarpra, jo també, m'apunte a "malalt de falles".
Salut
Alberto

Javi ha dit...

Gràcies a tu, Alberto.