dilluns, de maig 18, 2009

Festa del valencià a la Plaça de la Tenda

Tweet

Ahir va tindre lloc la Trobada d'Escoles en Valencià de la ciutat de València. El poble de Benimàmet (perquè som poble, encara que Rita i Camps diguen el contrari) va acollir aquesta manifestació cultural que reivindica una major presència del valencià a la nostra societat, partint des de l'educació i l'escola.

Segons els propis organitzadors:

Les Trobades són festes per la llengua, que Escola Valenciana realitza cada any en una vintena de comarques del País Valencià. Són actes festius i reivindicatius, que han esdevingut la manifestació popular més important d'estima del valencià i que reuneixen cada any més de 200.000 persones repartides en diferents cites comarcals arreu del País Valencià.

Xiquets i xiquetes, mestres, pares i mares, i gent molt diversa de cada comarca es reuneixen per participar en activitats que van des dels tallers fins als espectacles, passant per exposicions i cercaviles.I direu: què té a veure açò amb les Falles? Molt senzill.

Una de les comissions falleres de Benimàmet és la Falla Plaça la Tenda, l'emplaçament de la qual se situa en el centre històric de Benimàmet, evidentment a la Plaça la Tenda.


Aquesta falla sempre ha estat molt preocupada per defendre la cultura tradicional valenciana i la seua llengua, el valencià. Així que en un esdeveniment com aquest no podia faltar la seua presència.

Els fallers van col.laborar muntant paradetes de beguda per tot el casc antic de Benimàmet, on va tindre lloc la Trobada. A més la cercavila de la Trobada va passar per davant del seu casal, que va ser un dels punts neuràlgics de l'encontre.L'ambient festiu va regnar tot el dia amb tallers de muixeranga, manualitats, lectura, batucada, concerts... i un fum de coses més que van fer gaudir tant a xiquets com a majors durant tot el diumenge.Va resultar molt interessant veure una plaça tan fallera com és la Plaça la Tenda, on es planta el seu cadafal quan arriba Març, sent l'escenari d'una improvisada representació teatral dels alumnes de l'IES de Benimàmet, d'una perfomance de break dance i d'un concert del grup The Skafeinats.


O també el marc per al primer concert d'un nou grup de ska/rock en valencià anomenat Sklatasangs, que va sonar molt bé.


Des d'aquestes línies agraïm a la Falla Plaça la Tenda la seua implicació i col.laboració en la Trobada. Les Falles són un element clau per defendre la nostra llengua i les nostres tradicions. Per això és tan important que una comissió de Benimàmet haja estat present a un acte com és la Trobada d'Escoles en Valencià. Llàstima que la resta de Falles de Benimàmet no estigueren presents.


Les Falles no només s'han de limitar a les seues setmanes culturals o a les activitats pròpies d'una Falla. També han de participar i implicar-se en l'entramat cultural de la ciutat, donant suport a manifestacions culturals de la nostra terra i recolzant el valencià sense complexos.

--
Podeu veure més vídeos de la Trobada ací:
http://www.youtube.com/view_play_list?p=1FC35DEB64E0F66C

Cap comentari: