dijous, de novembre 18, 2010

Ací estem (I)

Tweet

Entre en Cendra Digital (per cert, feliç aniversari amics!). Consulte la seua particular agenda. Comprove que la setmana que veestà carregadeta. Almenys 8, fins i tot dos consecutives en diferents dies.

Es un fet. Ja ha començat la carrera. La carrera de les presentacions d'esbossos.

Actes on les comissions falleres conviden a la premsa , "recluten" un presentador més o menys famós i col.loquen a les seues falleres majors al davant amb ramell de flors inclós. Darrere, els artistes esperen junt a "cavallets" on un llençol pren forma rectangular amagant alguna cosa.

Descobert el contingut ocult, tal volta l'artista tinga l'ocasió de contar que és allò que tothom contempla, milor dit, tal volta tinga la sort d'estar present, perquè tal volta no. Acabats els parlament, si han existit, un vi d'honor més o menys frugal donarà pas a les xarrades i les palmadetes a l'esquena de l'artista (o les gavinetades, segons els punt de vista del lector). Acabe de descriure-vos una "típica", "tradicional" i de moda presentació d'esbossos.

Per desgràcia, en gran nombre d'ocasions (afortunadament no totes) els fallers amb la seua ànsia d'actes socials han desvirtuat i prostituït el protagoniste d'aquest acte: l'esbós. Pintes, ramells de flors i brilants indumentarístics ocupen les primeres planes en lloc del contingut del treball de l'artista. Intenten justificar dos, tres i fins quatre aparents "presentacions" d'esbossos sota actes de falleres majors o similars en agrupacions on l'esbós no pinta res.

I és que les falleres majors haurien de saber destriar quan són i quan no són protagonistes. Per a protagonismes i egos, ja tenen presentacions, proclamacions, exaltacions... no presentacions d'esbossos. Però no només és culpa d'elles.

Dic jo que qui haurien de parlar serien els esbossos, no? Al cap i a la fi són els protagonistes, són ells qui haurien de presentar-se sense artificis, sense tanta pompa, sense tanta joia enlluernadora, i dir: "Ací estem".

També és just mencionar aquelles comissions falleres que si cuiden aquest acte. Representacions teatrals, videos de gran qualitat, debats i treball acurat sempre relacionat amb el tema de la Falla fan d'algunes presentacions d'esbossos, actes amb raó de ser.

Per això hui i en successives setmanes vos anem a presentar tres reals presentacions d'esbossos on allò veritablement important serà això, l'esbós i la idea o missatge associats a ell.

Segona part de l'article

http://www.malaltdefalles.com/2010/11/aci-estem-ii.html

1 comentari:

Alberto Abril ha dit...

Me gusta!!!