dimecres, de febrer 23, 2011

Cinquè aniversari de Malalt de Falles

Tweet

23 de Febrer de 2006. Des d’un ordinador de la Universitat Politècnica de València s’escriuen les primeres línies d’una nova aventura en la xarxa. S’escriuen les primeres línies d’un espai on analitzar el món de les Falles des d’una perspectiva diferent al tòpic. S’escriuen les primeres línies de Malalt de Falles, el primer blog sobre Falles.

Fins a eixe moment, la xarxa fallera ja disposava de suficient contingut com per editar un llibre (o una web) d’història de la pròpia xarxa fallera. Però encara quedava un espai per plenar. A continuació comentarem en quines condicions i per què arriba Malalt de Falles a l’esfera internauta fallera.

Aquest projecte naix de la constatació d’un fet: a la xarxa fallera no existia un espai exclusivament d’opinió que s’allunyara de les temàtiques de sempre i que, a més, estiguera íntegrament publicat en valencià. Sembla lògic, doncs, que algú que està boig per les Falles prenguera la decisió de plenar eixe espai. I quina millor manera de fer-ho que crear un blog que parlara de Falles des d’una altra perspectiva i ho fera en valencià.

Qui escriu aquestes línies pot dir ben orgullós que Malalt de Falles és la primera web/blog de temática fallera que, des del seu origen, ha publicat única i exclusivament en valencià. I és que qui escriu aquestes línies no enten les Falles i la seua idiosincràsia en una altra llengua que no siga el valencià.


Des d’eixa premisa, Malalt de Falles es presenta en una primera època com a eina reivindicativa per la defensa de la Falla i dels elements al seu voltant. Més endavant, són articles més reflexius sobre l’estat de la festa i la seua problemàtica els que ocupen les pantalles dels Malalts. No només cal tractar i defendre el centre de la festa, sinò també la seua situació social i la interacció del món faller amb el no faller.

Finalment, en una darrera etapa, es barregen texts plens d’interessants curiositats i documents inèdits amb articles d’opinió on denunciar problemes endèmics de les Falles. Ací, en aquest últim periode, Malalt de Falles està molt present a les xarxes socials continuant com a punt imprescindible per estar enterat de tot el que envolta la nostra festa.

Al llarg dels cinc anys de vida d’aquest blog creiem que s’ha convertit en referència i així ho demostra el creixement tant en nombre de visites com en mencions en altres mitjans de comunicació. De l’ordinador, Malalt de Falles (més bé el seu creador) passa a participar en col.loquis, ràdios, premsa generalista, etc.


Però el fet més destacat és que gràcies al blog (i a moltes hores de plantà, tot siga dit) qui escriu aquestes línies ha conegut als seus ídols, ha fet un fum d’amistats sinceres i ha traspassat la pantalla per prendre forma i posició al món faller real. Tot un èxit personal més enllà de les fredes xifres i estadístiques web.

Moltes gràcies a tots pel suport que heu mostrat i per mantindre la Malaltia Fallera més viva que mai.

Xavier Serra Escrich

--
Adaptació de l'article publicat al Llibret de l'A.C. Falla Malva d'Alzira 2011

- Foto 1 per Angel Romero
- Foto 2 per Juanjo Medina

Cap comentari: