dimecres, de febrer 09, 2011

Crònica d'un transport: de Canàries a Borriana

Tweet

Diumenge, mire el despertador. No és possible. Són les 8 del matí. A i mitja he d'estar al casal de la Falla Illes Canàries - Dama d'Elx. Baixe a tota velocitat cap al cotxe. Hui tocarà córrer.

A la porta del casal Flama's un grup de fallers amb cares de cansanci es concentra preparat per a treballar. La presentació de la nit anterior encara es nota als rostres, però la força de voluntat ha pogut amb la resaca. Borriana ens espera.

Un viatge amb tertulieta ens condueix a un camp de taronges. Els arbres oculten el més preciat dels tresors per a un Malalt de Falles: una filera de tallers plenets d'art faller.

Una gòndola enfront d'un d'ells marca el nostre destí. Sense quasi temps per a encendre la càmera el primer remat ja està carregat per obra i força de l'equip de Sergi Musoles. La següent peça amb ajuda dels fallers és situada al seu lloc al camió.

Però encara queda la més espectacular, el ninot central està en peu al centre del taller i caldrà tombar-lo. La maniobra es preveu complicada i arriscada. I així resulta. Els braços dels fallers dirigits per l'artista tomben amb un control exquisit el gegant de suro. Una vegada en terra, la coordinació i un poc més de força dipositen el llit de fusta a la gòndola. El primer moment crític s'ha superat amb èxit.

Després de fixar i subjectar correctament tot al camió, cal recuperar forces. Res millor que un esmorzar borrianenc entre rialles i bon rotllo. Encara queda treball de descàrrega al Cap i Casal.

Transport en marxa cap a València, fallers en cotxe i en una estona tots preparats per al segon moment clau del dia. El veïnat se sorprèn. Es pregunta com en Febrer arriben peces de Falla. Curiosos contemplen l'espectacle.

Si difícil va ser pujar, més ho serà baixar. Els grans volums requereixen de planificació. Després de les primeres peces de reduïda grandària, arriba el torn del gran home que centrarà totes les mirades en Març. Una errada en la descàrrega suposaria una destrossa important i molts mals de cap per a l'artista.

A poc a poc, la peça gira, cada vegada té menys superfície sobre la gòndola. Ara cal deixar de gravar vídeo i sumar un muscle més. Entre tots, reporter gràfic inclós, entrem el gran ninot a la nau on descansarà fins Març.

Moments de tensió donen pas a moments d'alegria una vegada tot dipositat al seu lloc. Foto de grup i moment per a riure.

Cerveses al casal i tertúlia distesa. La primera dosi de plantà ja està en vena. I això que encara estem a Febrer

1 comentari:

Boo ha dit...

Un bon faller, s'emociona quan es trau falla, significat de que ja estan les festes prop, ja arriben!!!

Gran Sergi Musoles, a nosaltres també ens fa la falla ell, simpàtic i treballaor com al que més.