divendres, de maig 04, 2012

Explosió tecnològica

Tweet

Les Falles carreguen des de fa molt de temps amb el tòpic d'estar ancorades al passat, de no evolucionar, de no connectar amb la societat del moment... si en ocasions és merescut per actituds i maneres de pensar, en altres el tòpic s'allunya de la realitat de la festa actual.


Un dels àmbits on les Falles estan pujant a una velocitat de vertigen és el de les noves tecnologies. Plataformes de videojocs, desenvolupament d'aplicacions mòbils, utilització de codis QR i l'entrada en Twitter són alguns dels exemples que demostren que el món faller està al dia en tecnologies de la informació i comunicació.

En primer lloc, analitzarem el cas de la Falla infantil Aras de Alpuente-Castell de Pop 2012 de l'artista Alberto Abril. Amb el lema "La Comunicació" aquesta obra pretenia que el públic interactuara amb ella mitjançant una aplicació realitzada per al sistema Kinect de la consola XBOX360.

Aquest programari, desenvolupat per alumnes de l'ETSINF i amb la col.laboració del grup ARTIC@, presentava la possibilitat de fer-se una foto mitjançant una càmera web i que el visitant li assignara un sentiment que es visualitzaria després a la web www.comunicarnosune.com


Hui en dia, les conegudes apps són la gran revolució de la telefonia mòbil intel.ligent. Les Falles no s'han quedat enrere en aquest segment. Així, la Falla Na Jordana en col.laboració amb l'Institut de Robòtica de la Universitat de València van presentar una aplicació on podien llegir codis BIDI als cartells, escoltar els àudios de les escenes a més de localitzar on estava Leonardo Da Vinci a València. 


Si la proposta de Na Jordana estava enfocada a la Falla 2012 de Manolo Garcia (deixant de ser útil una vegada cremada esta), la comissió Lleons-Poeta Mas y Ros ens ofereix una alternativa més del dia a dia. La Falla d'Algirós ha desenvolupat una eina on poder estar informat de les seues notícies, visitar els seus cadafals, conèixer als seus representants o veure videos de la seua activitat durant tot l'any. La senzilla interfície fa d'aquesta app una autèntica joia per als fallers (o no) de la comissió. 


Entrant en els famosos codis QR trobem moltes comissions que han implantat aquesta tecnologia a la seua Falla. D'entre totes destaquem les magnífiques estadístiques dels de Garcia Morato-Yecla, que ens presentaven àudios en més d'una llengua narrant les escenes de la Falla. 

Entre altres usos de codi QR o BIDI aplicat a la Falla mencionem l'explicació del Fotxtrot en video a la Falla infantil Acacias-Picayo de Vicente Domínguez, les fotos de cada escena de Sant Vicent-Empar Iturbi o l'aparició de QRs a la Falla Cervantes-Pare Jofre de Manolo Martin. Menció a banda mereix l'esbós QR de la Falla Borrull-Socors 2012 de Juane Cortell.


Per últim cal destacar l'exponencial creixement d'allò que un servidor ha vingut a denominar #TwitterFaller. L'entrada massiva de més de 200 comissions a la xarxa social dels 140 caracters ha creat una autèntica comunitat piuladora fallera. Altre tema és si aquesta aclaparadora aparició s'ha fet de la millor manera possible... però això ocuparia un altre article sencer.

Com es pot comprovar, les Falles no són alienes als temps en què viuen i estan completament implicades i compromeses amb les noves tecnologies. Bona notícia per intentar desterrar a poc a poc eixe tòpic que al principi mencionàvem.


1 comentari:

Administrador ha dit...

Hola!
Casualment he trovat aquest blog per què he vist l'enllaç a Instagram i volia felicitar-te i animar-te a seguir endavant, molt bona feina!
Jo també estic començant un blog dedicat a la nostra terreta: http://www.walkinginvalencia.com
Sobra dir que si necessites qualsevol cosa o t'interesa que compartim links no tens més que dir-ho.
Salutacions i amunt!