divendres, de juliol 05, 2013

Música en valencià i Falles

Tweet

Corria l'any 2005 quan vaig escoltar per primera vegada música en valencià a un acte faller. Els Barrachina, Borrego i Camany botaven al ritme dels Bajoqueta Rock damunt de l'escenari habilitat a l'antic llit del Túria, quan encara la Festa per a Tots era una festa de veres.


Lluny queda aquella actuació de Pau Alabajos al lliurament del Premi E+G 2008 a La Petxina. Recorde perfectament com amb les primeres notes de la versió d' "Al vent" els budells d'un periodista i faller es regiraven a punt d'esclatar. Acte seguit abandonava la sala maleint a qui havia tingut la idea de dur al cantautor torrentí.

Més enllà d'estos primers contactes personals amb la música en valencià a les Falles, hui m'adone que ja hi ha un interessant camí avançat en este àmbit com veurem a continuació.

Des de fa cinc anys Arrancapins ha convidat dins del seu cicle "Música entre amics" a artistes com Remigi Palmero, Òscar Briz o Àlvar Carpí entre altres. La comissio és pionera ja que des dels anys 90 inclou en la seua activitat cultural concerts de música per gent de la terra com Urbàlia Rurana. Fins i tot, amb motiu del seu centari va editar "De la terra", disc amb temes de Rafa Xambó, La Beniterrània, Tres Fan Ball, i molts més.


Na Jordana també s'ha preocupat de programar artistes valencians al llarg dels anys. L'acte d'obertura del Tirant de Lletra a La Nau s'ha vist enriquit amb les actuacions de Miquel Gil i Pep Gimeno "Botifarra", este últim en diverses edicions. 

Fins i tot, Feliu Ventura va enregistrar un videoclip del tema "El nus de la corbata" amb l'imponent Leonardo Da Vinci  de fons al març de 2012 plantat per Manolo Garcia a la Plaça del Portal Nou.

Però no només Na Jordana i Arrancapins, referents fallers culturals únics per a cert progressisme que no mira més enllà, han treballat per la difusió de la música en la nostra llengua. Hi ha una apreciable quantitat d'iniciatives i activitats d'altres comissions i entitats amb fons musical valencià.

Cullera s'ha erigit en els últims temps com un exponent rellevant. L'A.C. Falla El Canet ha acollit sessions de rap i una nit dedicada a coneixer les lletres i escoltar les melodies de grups com La Gossa Sorda o Aspencat. A més, El Raconet va amenitzar la seua darrera festa de Sant Joan amb les cançons i lletres d'Andreu ValorFa uns dies em sorprenia gratament quan escoltava "El teu viatge" d'Atzembla al vídeo promocional del concurs de curtmetratges 2013 de Nicolau Andreu de Torrent. O quan vaig assabentar-me que "Nans de Xàtiva" de Mara Aranda & Solatge es podia gaudir al CD del llibret de Borrull-Socors 2010.

Iniciatives culturals no lligades a cap comissió convencional també han comptat amb música en llengua autòctona als seus actes. Així, Rapsodes, el mencionat Pep "Botifarra", Borja Penalba i Eva Dénia han participat a les presentacions de la revista Cendra.La segona edició de la Festa dels Premis de les Lletres Falleres va convidar a Tomàs de los Santos i Penalba amb esplèndid resultat al Musical de Benimaclet. La Colla de Tabal i Dolçaina Estrella Roja va posar ambient al carrer rebent als diferents convidats que van plenar el Centre Instructiu d'un dels barris amb major ebullició cultural de València.

Els Orxata Sound System ja són uns habituals de les Falles Populars i Combatives. Enguany el Solar Corona ha acollit l'actuació del grup de música electrònica valencià dins de la setmana fallera al concurs de paelles de les FAPOCO 2013.

Per últim, es pot destacar la presència del Tio Fredo en activitats falleres com, per exemple, la primera edició dels Mercajocs de l'Agrupació Mercat de Jesús al casal de Baró de Patraix - Conca. Les divertides i humorístiques lletres del seu repertori van fer riure de valent al públic assistent.


Tot i que el panorama presentat pot semblar esperançador, encara queden assignatures pendents per tal d'ampliar i consolidar la presència de la música en valencià a les Falles.

L'oficialitat té molt a dir, i sobre tot molt a fer en este terreny. Les seues repetides negatives a les propostes d'incloure música en valencià a les mascletades són molt significatives i aclaridores. L'Ajuntament i la Junta Central Fallera podrien parar l'orella, per exemple, al nou escenari de la música en valencià a Sí Ràdio i posar-se al dia...

Ara bé, també caldria que el sector musical en valencià facilitara i adeqüara la seua oferta a les possibilitats de les comissions. Em consta que algunes d'elles han fet intents per tindre grups com Obrint Pas a setmana fallera, però els ha sigut impossible. Cal ser conscients de les limitacions econòmiques de les Falles i, per tant, cal adaptar-se per aprofitar el vent a favor que corre a la música en valencià.

Com es pot comprovar, música en valencià i Falles no estan en absolut renyides, ni molt menys. Només cal treballar i dialogar des de tots els fronts per continuar donant pasos endavant en el camí ja avançat.
 .
-- 
Font Cartell nit de la música en valencià: grup facebook A.C. Falla El Canet de Cullera

Cap comentari: