dijous, de gener 21, 2016

La imatge de les Falles

Les Falles tenen en la fotografia un dels seus millors aliats. La potència gràfica de la festa és enorme. Però fins al dia de hui eixe potencial està desaprofitat. Qualsevol amb un poc de vista es tiraria les mans al cap en vore com es deixa perdre el component visual.  


Quina és la imatge que tenim de les Falles? Quina imatge donem de les Falles? Quina imatge es projecta? Molt senzill. La que mostrem en les fotos. I creieu-me. Deixa molt a desitjar. Analitzar el panorama fotogràfic del món faller i posar-se a plorar és tot una. 

Cada any visitar el concurs de fotografia de Junta Central Fallera és un autèntic calvari, un passatge dels horrors més horrorosos. Llevat d'ínfimes excepcions que maquillen la mostra el nivell és paupèrrim. No parlem només de la temàtica amb instantànies que poc tenen a vore amb la festa i més amb improvisades sessions de falleres en la platja com si allò fora el més natural del món. No.


En el circ del terror fotogràfic hi ha arribat a haver fotos furtades de bancs de dades d'internet que encara tenien la marca d'aigua del seu propietari, retocs amb photoshop que feien mal a la vista i tot un seguit de despropòsits acceptats (encara em pregunte perquè) per gent que sap de fotografia. 

En definitiva, una mostra que representa a la perfecció la imatge de les Falles. Noteu la ironia.


Afortunadament, enguany tindrem un projecte fotogràfic interessantíssim que dignificara la imatge de les Falles. El Diari Indultat serà probablement el projecte fotogràfic més important en la història de les Falles. 

Professionals de primer nivell de la fotografia a nivell estatal vindran a València a captar amb els seus ulls i els seus objectius la seua visió de la festa de les Falles este proper Març. Entre la llarga llista trobem premis nacionals de fotografia com Joan Fontcuberta o Juan Manuel Castro Prieto


En 3 dies més de 60 fotògrafs recorreran els carrers de la ciutat per captar l'efervescència de la festa al carrer i amb el resultat s'editarà un fotollibre en format periòdic que recopilarà tot el seu intens treball. El millor de tot? Dels 5000 exemplars numerats aquells que no tinguen amo seran cremats el dia 19 a la Falla Arrancapins. Sona molt bé, veritat?

Més enllà del projecte ja de per si espectacular, el més interessant del mateix serà vore com persones que no tenen la mirada viciada afronten el repte de captar la festa. Els que estem habituats a fer fotos al món faller al final no eixim dels tòpics habituals: la mirada del ninot, el remat volant, el primer pla del personatge... 

Amb estos grans professionals les Falles poden prendre un nou punt de vista. La imatge de la festa pot ser la gran beneficiada. 


Cap comentari: