dimarts, juny 02, 2009

Equip

No ens enganyem. Encara que l'any que ve Llàcer plante en Na Jordana, Pedro Santaeulàlia torne a competir o Lafarga s'enfronte a un nou repte a la Plaça del Pilar, no només eixos noms seran els encarregats de plenar els encreuaments de València d'art efímer. 

No negarem la responsabilitat que suposa signar un cadafal, la pressió de tots, els mitjans de comunicació que només volen eixe rostre... però perquè eixe protagonista ho siga de veres cal un conjunt de professionals que mantinguen un compromís de treball i seriositat. És a dir, un equip.

Dins dels equips hi ha persones que són autèntiques mans dretes de les grans estreles mediàtiques de l'art faller. Per exemple, tots descobriríeu una plaça de Paco López gràcies al seu lloctinent fidel que a principis de Març sempre apareix per l'encreuament.


Aquestes mans anònimes per al gran públic s'encarreguen en moltes ocasions dels treballs que menys lluïxen: descarregar una peça, preparar i masillar una junta, pujar a grues i jugar-se el físic...De vegades alguns tenen temps per a avorrir-se en les altures i s'entretenen parlant amb el Malalt de Falles.


Hui en dia, una característica molt valorada d'un equip de treball en qualsevol àmbit és la multiculturalitat. El món faller no és alié a aquest fenòmen. De fet els tallers han incorporat moltes nacionalitats diferents en els darrers anys. Significatiu és el gran nombre de sud-americans que aporten el seu esforç en pro de la festa.

Però no tots són d'origen hispà. També existeixen singularitats com Chris de la Nougerede. Aquesta britànica col.labora des de fa temps amb l'artista Xavier Herrero. A més del treball propi d'obrador faller, gràcies a ella podem gaudir d'un excel.lent seguiment multimèdia dels cadafals de l'artesà socarrat.


Els artistes de hui en dia són quasi més empresaris que artesans. S'encarreguen de la gestió d'un grup humà i han de ser capaços de coordinar-lo. De la bona gestió dels recursos humans d'un taller depén en gran part l'èxit d'un cadafal faller.


Un mestre en aquesta tasca és Pedro Santaeulàlia. Els seus treballadors han jugat un paper clau en els guardons que l'artista ha aconseguit últimament. I enguany no han sigut menys important treballant en la plantà de "Benvinguts a casa".


En moments d'urgència, a falta de poques hores perquè el jurat passe, els equips no entenen de noms al jupetí i es posen a treballar com si tots formaren un únic grup. La mostra més evident va ser la nit de la plantà a la Plaça del Pilar, on els equips de Lafarga i Santaeulàlia van demostrar que la unió ho és tot per treure endavant un projecte.


I és que encara que l'artista siga el centre d'atenció del cadafal, sempre hi ha un equip al seu voltant.


Hi ha molta gent darrere d'un artista faller, hi ha molts treballadors anònims darrere que no apareixeran als periòdics, hi ha moltes persones darrere que no signaran autògrafs en la presentació dels Especials. Hi ha un equip darrere.


Servisquen aquestes humils línies com a homenatge per a eixos grans equips de taller sense els quals seria impossible gaudir de les Falles.

--
Foto de David Moreno i el seu equip del seu flickr

8 comentaris:

ixxmael ha dit...

Los equipos de los artistas, los grandes olvidados de las fallas. Muy bueno tu homenaje, muchas veces no nos damos cuenta que la lado de los artistas hay un gran equipo que los arropa.

SAVCREACIONES ha dit...

Ay!!!!!!! Que seria de algunos artistas sin sus trabajadores.... jejeje

Javi ha dit...

Gràcies Ixxmael i savcreaciones.

La gent que es dedica a fer falles sense signar es mereix molt més que aquest article

alberto abril ha dit...

La veritat es que a l'ombra, es treballa millior, pero no estaria de més que posaren els noms del equip a modo de "credits" com fan en el cine, ja que tothom sap que el director es l'artiste faller, y l'orquesta es.... l'equip.
Felicitacións per nombrarlos Javi!

Javi ha dit...

Alberto, m'agrada molt la teua idea.

Els artistes titulars haurien de deixar constància de tot l'equip que participa al cadafal.

Alguns com Monterrubio han posat cartells a l'inici del rogle, però hauria de destacar-se més perquè foren reconeguts pels espectadors.

Gràcies pel teu comentari!

Christine ha dit...

Hola, muchas gracias por incluirme en este articulo. Soy Chris, la británica que trabaja con Xavier Herrero. Xavier es un gran artista, claro, y tambien un gran jefe que agradece a su equipo. Aquí en Flickr http://www.flickr.com/photos/onfalla/3624932774/ he puesto una foto de un cartel que da crédito a todos los colaboradores, en este ejemplo de una hoguera del año pasado.

Javi ha dit...

Hola Chris!

M'alegre que als cadafals de Xavier s'incloguen els vostres noms, perquè com comente en l'article jugueu un paper essencial en la festa.

Enhorabona i gràcies pel teu treball en les Falles i en les Fogueres ;)

Christine ha dit...

Como lo veo personalmente es que mi trabajo no es trabajo, es un placer. Yo siento privilegiada ser parte de esta tradición valenciana tan bonita. Ya sé que tengo mucha suerte.
Un abrazo